Jak to vidí asistentka pedagoga

Jak to vidí asistentka pedagoga

Markéta Velebová je již tři roky asistentkou pedagoga. Sama má desetiletou dceru s Aspergerovým syndromem a ADHD. Podle ní má integrace právě takový smysl, jaký jí dáme především my rodiče, paní učitelka a asistentka pedagoga. Jakou nejdůležitější podmínku pro úspěšnou integraci vnímá, se dočtete více v prvním tištěném a elektronickém magazínu ATYP.

Kateřina Benková nám poslala pro asistentku pedagoga dotaz:

Mohu požadovat po asistence pedagoga, aby mi psala každý den do deníku, jak se synovi ve škole dařilo a jak s ním bylo pracováno?

Syn má ADHD, PAS a špatnou paměť, takže od něj se vůbec nic nedozvím. Je ve druhé třídě a pořád nečte. Učitelka mi říkala, že je proškolená, ale podle mě s Kubíkem neumí vůbec pracovat, ani neví, že nerozumí čtenému textu atd. Proto chci, aby mi asistentka psala, jak a s čím syn ve škole pracoval a co mu dávali na odreagování, když se zrovna nesoustředí. Už jsem ji o to žádala v deníku, který si posíláme, podepsala mi to a nic. Ptala jsem se v SPC a tam mi řekli, že komunikace prostřednictvím deníku stačí jednou za týden. Máte nějakou radu?

Děkuji za odpověď.

Odpověď asistentky pedagoga Markéty Velebové:

Milá Kateřino, na způsobu komunikace by se měli pedagog, asistent a rodič dohodnout předem a může to být zapsáno do Individuálního vzdělávacího plánu. Pokud se tak nestane, nezbývá, než se na všem dohodnout již „za běhu“. IVP jde v průběhu roku doplňovat.

A jak by taková komunikace měla probíhat? V metodickém doporučení ministerstva školství je zmíněna potřeba „krátké a časté“ komunikace asistenta pedagoga směrem k rodičům, avšak bez bližší specifikace. V praxi někdo preferuje krátkou ústní informaci při předávání dítěte.

Putující deník

Tam, kde asistent žáka rodičům nepředává, se často používají zmíněné komunikační sešity. Je užitečné, pokud se používají každý den. V případě dítěte s diagnostikovaným ADHD, by měl notýsek sloužit také jako pojistka proti zapomínání.

Více o putujícím deníku si přečtete v prvním čísle ATYPU.

Otázky na asistentku pedagoga můžete posílat na: redakce@atyp.wpdistro.cz. Zajímavé vybereme a odpovědi uveřejníme na webu.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Jedna odpověď

  1. Dobrý den,
    můžu jako asistent pedagoga upozornit žáka s ADHD, když mě chce vyhodit z okna ve 3. patře, že lidé, co dělají takové věci končí ve vězení?
    Děkuji

Přihlášení