Article

Co takhle vánoční smoothie?

 

Vánoční svátky až do Nového roku jsou časem návštěv. Chodíme k příbuzným a přátelům, nebo přicházejí k nám. Co takhle návštěvu u nás doma překvapit vánočním smoothie?

Hustý zdravý nápoj nebo-li smoothie frčelo už vloni a jeho obliba stále pokračuje, dokonce roste. My máme pro vás malé překvapení! Vánoční smoothie. Netradiční náhrada babiččina vánočního vaječného koňaku :-).

Potřebné suroviny pro 2 osoby:

  • 240 ml mandlového mléka
  • 1 banán
  • 1 hruška
  • 2 kávové lžičky loupaného sezamu
  • 1 vypeckovaná datle
  • ½ čajové lžičky mletého zázvoru
  • 2 kostičky ledu

Do vysokorychlostního mixeru dáme omyté a nakrájené ovoce, přidáme sezamová semínka, datli a mletý zázvor, přihodíme kostky ledu a zalijeme mandlovým mlékem. Vše důkladně do krémova rozmixujeme a můžeme podávat.

Takto připravené smoothie představuje vydatnou odpolední svačinu, která příjemně zahřeje a dobije baterky po dlouhé zimní procházce. Je nejen plná bílkovin, sacharidů a zdravých tuků, ale také vlákniny.

Letos jsem po několika letech napekla klasické cukroví a perníčky. Nemám jich sice devět druhů, jen pět. Samozřejmě jsem obohatila mísy o několik druhů raw kuliček. Třeba ty s mladým ječmenem, mákem a kokosem patří k mým oblíbeným, stejně jako kokosové s mandličkou uprostřed, těmi žádná návštěva nepohrdne. A co teprve raw mandlové kuličky s macou?

Ať už budete trávit letošní Vánoce s klasickým jídlem nebo vás čeká zdravější slavnostní tabule, užívejte si klidu a pohody. Že jste ve stresu, abyste ještě na něco nezapomněli? Pusťte to z hlavy! Zhluboka se nadechněte, vydechněte, znovu se zhluboka nadechněte, usmějte se a řekněte si nahlas aspoň dvakrát za sebou: GÚÚÚS FRABÁÁÁ.

No vidíte, už je vám líp! To je totiž zázračná mantra z mé oblíbené komedie „Kurz sebeovládání“ a vtipné je, že opravdu funguje…

Šťastné a veselé svátky! Svatava

Další recepty Svatavy Zacharové najdete na webu Vařte s láskou. Vánoční smoothie bylo připraveno speciálně pro ATYP magazín. 

foto Svatava Zacharová / grafika Libor Holý

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení