6 tipů, jak nevyhořet po celý rok

Sváteční období konce starého roku je za námi. Vánoční prázdniny skončily a všechno se vrací do běžného rytmu. My matky malých dětí, těch „jiných“ zvlášť, sbíráme sílu a odvahu žít lépe, abychom my i naše děti zažívaly každodenní radost, cítily se aspoň občas nabité energií a inspirací a byly taky někdy samy sebou. Tohle vás nezajímá? Kde byste na to vzaly čas a sílu? V tom případě se vám bude hodit pár tipů jako první pomoc proti vyhoření.

Vyspěte se!

Zkuste spát o 30 minut déle než doteď. Uvidíte, jak se svět vybarví, když si odpočinete. Popřemýšlejte, které činnosti můžete vypustit, nebo je za vás může převzít někdo jiný, a dopřejte si dostatek spánku. Odpočinutá se pak budete věnovat svým dětem s větším nadhledem a pohodou.

Poslouchejte svou oblíbenou hudbu!

Oblíbená písnička či hudební skladba okamžitě změní náladu, to jste si určitě všimly už dávno. Tak na to nezapomínejte. Stáhněte si své oblíbené songy a mějte je vždy po ruce. Průběžně pátrejte i po hudebních novinkách, které vás potěší.

Projděte se venku!

Procházka na čerstvém vzduchu, ideálně mezi stromy, kolem vody, kde poletují ptáci, poskakují veverky, udělá dobře každému. Běžte sama nebo vezměte někoho s sebou a hlavně si to užijte. Zhluboka dýchejte, všímejte si barev, zvuků a vůní, vnímejte přírodu všemi smysly.

Plánujte si chvilku pro sebe!

Čas, který patří jenom vám, je životně důležitý. Pár minut, kdy se zamyslíte nad sebou, co byste si přály, chtěly dělat. Všechny nápady si zapisujte. Udělejte si seznam toho, co by vám udělalo radost. Vyberte to, co je ve vašich silách zrealizovat a naplánujte si, jak to co nejdřív uskutečníte – termín, místo, cena.

Zajděte si ke kadeřnici!

Známá pravda, kterou jste už někdy slyšely, opravdu platí. S novým účesem se cítíme o mnoho lépe, tak proč si to znovu nezopakovat. S mastnými a neupravenými vlasy se špatná nálada jen prohlubuje. Když vyjdete ze dveří kadeřnictví s novým střihem, barvou a opečovanými vlasy, budete se cítit jako bohyně.

Kupte si kvalitní kosmetický přípravek!

Udělejte si radost a nadělte si dárek. Vyzkoušejte nový krém nebo novou rtěnku. Vezměte kamarádku na nákup, dejte si při tom kávu. Pak se hýčkejte doma, když vás nikdo nevidí. Určitě si pak změny někdo všimne.

Už víte, co by vás bavilo ze všeho nejdřív? Pokud ano, máte vyhráno.

Podělte se o vaše triky, které vám dělají dobře, zvednou náladu, nabijí vás do dalších dní.

 

text Alena Vorlíčková, autorka projektu Pohádky pro společné čtení, který je především pro děti, které čtení „bolí“

foto Visualhunt.com (snímky volně ke komerčnímu užití)

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení