Černá díra zvaná kabelka a jak na ni vyzrát

Černá díra zvaná kabelka a jak na ni vyzrát

Malá, střední, velká, červená, černá, růžová, pruhovaná, s kapsami nebo bez… Je to jedno. Ať už se každé ráno rozhodnu pro kteroukoliv možnost, můžu si být jistá, že se během dne moje kabelka minimálně jednou promění v magický bezedný předmět jako z Harryho Pottera. I v té nejmenší kabelce, do které se teoreticky má vejít maximálně tak peněženka a klíče, jsem schopná leccos ztratit. Už nějaký ten pátek své kabelky podezřívám, že jsou dobře zamaskovanými branami do dalších dimenzí, kam neustále putují veškeré moje věci. Někdy se samy od sebe znovu objeví, ale někdy taky ne. Kabelky jsou prostě záhadné.

Ačkoliv je ve středověku nosili téměř výhradně muži, dnes se bez nich neobejdeme hlavně my ženy. Moderní „normální“ muž, takový, který pro svůj pobyt ve volné přírodě, tedy ve městě, nepotřebuje nic jiného než mobil, klíče a peněženku, si vystačí s kapsami. Muže totiž očividně netrápí, že si během dne může rozcuchat vlasy, jeho parfém přestane účinkovat, popřípadě že mu hrozí nějaké to drobné zranění, které bude třeba ošetřit náplastí nebo nedej bože dostane rýmu. Proč taky? Má vždycky v okolí nějakou ženu a ta má přece v kabelce všechno!

Zkroťte svou kabelku

Právě kvůli tomu, že jsem žena a tak nějak se ode mě očekává, že mám vždy celé balení kapesníčků či navigaci při ruce, zažívám denně kabelkové utrpení. Už jsem dávno upustila od kabelek s deseti kapsami, které mají pomoci předměty organizovat, protože z nějakého důvodu mají u mě opačný efekt. Taky jsou poměrně těžké, a to rozhodně neprospívá mým zádům. Ale i v té nejjednodušší kabelce se dvěma kapsami jsem v kritický okamžik schopná se přehrabovat dlouho.

Když jsem naposled asi pět minut hledala v jedné kapse rtěnku, napadlo mě, že asi nejsem normální. Čím více se nad sebou zamýšlím, tím více jsem přesvědčená, že musím mít nějakou poruchu a moje špatně zorganizovaná kabelka je jedním z jejích symptomů. Psychologové radí, aby si (nejen) ženy s ADHD pořídily nejrůznější organizéry a plastové obaly, které jim život s kabelkou usnadní. Je třeba si vytvořit osobní systém, který pomůže tu věci žeroucí bestii jednou pro vždy zkrotit.

Vyházejte zbytečnosti, ale co je zbytečné?

Nejdřív je ale třeba přehodnotit, co je skutečně důležité a bez čeho se v kabelce obejdete. Nejsou zimní rukavice v létě trochu zbytečné? Opravdu budu potřebovat během pár hodin venku 50 odstínů růžové? Umřu hlady bez půlkilového balení gumových medvídků?

Pokud trpíte pocitem, že si svůj pobyt venku neužijete bez vědomí, že máte v kabelce například lahev s pracím gelem, pak raději zvolte minimalistická balení. V dnešní době se dají pořídit snadno. Malé dávkovače na parfémy jsou roztomilé! A o dost lehčí.

Reorganizace kabelky nebo radši kabelek na vlastní kůži

Abych jen tak neteoretizovala jako u piva, což dělám ráda, rozhodla jsem se reorganizaci příručního zavazadla vyzkoušet na vlastní kůži. Tímto jsem se oficiálně zbavila diáře, který se v mé kabelce tak nějak zabydlel, ačkoliv jej otevírám maximálně dvakrát za rok. Upomínky v mobilu jsou totiž efektivnější. (Když je nezapomenete udělat.) To samé platí o učebnici španělštiny, několika propiskách (stačí jedna!) a tak dále. Ovšem musím vás předem varovat, abyste to s redukcí obsahu kabelky nepřehnaly, nebo skončíte… No, třeba jako zmoklá slepice. Protože proč sebou pořád tahat deštník, že jo. Taky by bylo ideální hlídat počet používaných kabelek, protože chaotickým lidem, jako jsem já, se může velmi lehce stát, že si nepřendají všechny věci z kabelky A do kabelky B. Poznámka pro příště: nejdůležitější předměty, bez kterých se neobejdu, tedy například hřeben, je dobré vlastnit víckrát. To, co ale potřebujete nejvíce, je snaha. Snaha překonat sama sebe a stát se dokonalou ženou jako z reklamy. Tak směle do toho!

 

P.S. Jednoduché tipy, jak si mohou ženy nejen s ADHD zpřehlednit kabelku, přineseme příště.

Text a ilustrace Kateřina Šturmová

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Jedna odpověď

  1. Jako bych se viděla :-), naprosto přesný popis.Uz jsem najela na systém Mít v každém kabelce hřeben, zrcátko, balení kapesníků, ovšem problém je s deštníkem, na ten musímmmyslet :-(.A skládací nákupní tašku, sbalenou do minimálního balíčku, tam mi vástaky NNeumím si představit, ze bych si koupila kabelku větších rozměrů, to bych se v ni ztratila každou chvíli :-). Ke klíčům, který hledám nejčastěji, si přidělává infantilní jacenjy; pejsky atp.; aby mi to hledání usnadnili, ale mījī se to ucinkem; proste věci v kabelce sis námi hrají.

Přihlášení