Představení sdružení ADAM z Havířova

Mnoho z nás nevíme, kolik organizací pomáhá dětem s PAS a ADHD. Některé jsme zmínili v přehledu událostí za rok 2016. Dnes přinášíme krátký text o spolku ADAM – autistické děti a my z Havířova. Poprosili jsme je o malou bilanci a plány.

Největším úspěchem v roce 2016 bylo v ADAMovi otevření pracovny psychologa Mgr. Přemysla Mikoláše, kde rodiče děti s autismem, ale také i mladí lidé s autismem mají možnost individuálních a krizových intervenci. O tom, že tyto konzultace s odborníkem, jsou rodiči vyhledávané svědčí fakt, že termíny jsou ihned obsazené a rodiče dojíždějí nejen z celého Moravskoslezského kraje. (Pozn. redakce: s terapeutem P. Mikolášem brzy uveřejníme velký rozhovor.)

Důležitá je okamžitá pomoc rodinám, čehož se nám podařilo dosáhnout, ale proces začlenění rodin s dětmi s autismem do společnosti vyžaduje také i aktivní zapojení samotných rodin. Proto těmto odvážným rodinám, které se rozhodnou svou situaci řešit, nabízíme další aktivity.

  • Pro děti s autismem tři druhy terapeutických aktivit Sportovní kroužek, Dramatický kroužek a Klub náctiletých, které v roce 2016 navštěvovalo 97 děti. (další aktivity najdete na webu ADAMa)
  • Pro rodiče těchto dětí organizujeme rodičovské skupiny, kde rodiče společně sdílejí své zkušenosti a obavy z výchovy dětí s autismem. V této komunitě je obrovská síla, rodiče nacházejí zpět svou sebedůvěru, která posiluje jejich rodičovské kompetence. Také máme skupiny Chlapi sobě a druhou zase Ženy sobě.

V neposlední řadě je pro nás důležité všechny tyto nabyté zkušenosti převést do běžného života, proto organizujeme pro rodiny s dětmi s autismem výlety, společenské akce a sportovní zážitky. V této vizi chceme pokračovat i v roce 2017.

Předsedkyně ADAMa Marie Gerdová na benefičním plesu AUT není OUT, který proběhl dne 26.2.2016 v Music bar GARAGE Ostrava.

text Marie Gerdová, předsedkyně spolku ADAM – autistické děti a my, z.s.

foto archiv spolku ADAM (1. snímek společnou fotografie v modrém, která vznikla v prostorách VŠB – technické univerzity Ostrava k 2. dubnu, který je Mezinárodním dnem porozumění autismu)

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení