Sedm rad, jak správně pečovat o vlasy

Nezapomínejte na péči o sebe. Vlasy jsou korunou krásy, u nich se většinou s péčí začíná, když chce člověk vypadat na první pohled hezky. Ne každá z nás si může dovolit pravidelnou péči profesionálů. Snu o dokonalé hřívě se ale nemusíme vzdávat. Péči o vlasy zvládnete i doma. Víte ale jak? Často špatné každodenní návyky neposuzujeme jako škodlivé, nicméně opakovanými chybami si vlasy můžeme viditelně poškodit. Čemu se tedy vyhnout a dělat jinak? Kadeřnice Marcela Knoblochová přináší rady, jak o vlasy správně pečovat.

1. Při mytí vlasy i vlasovou pokožku důkladně namočte (příjemně teplou vodou), aby nedošlo k nanesení šamponu coby koncentrátu na suchou pokožku hlavy nebo suché vlasy, a tím k extrémnímu dráždění a odmaštění pokožky nebo vlasů.

2. Množství šamponu volte spíše menší než větší. Pro krátké vlasy stačí kolem lžičky, pro delší a dlouhé vlasy ½ až lžíci. Šampon si nalijte do dlaně a rozetřete v obou dlaních a poté vetřete do vlasů k pokožce. U výrazně dlouhých nebo hustých vlasů si můžete pomoci vytvořením lázně ze šamponu a vody – optimální množství šamponu pro vaše vlasy rozpusťte v cca 250 ml teplé vody a tou si předem namočené vlasy přelévejte a promněte, podle potřeby zopakujte.

3. Většina šamponů a obzvláště přírodních a jemných při prvním mydlení příliš nebo dokonce vůbec nepění, je to dáno nižším obsahem tenzidů – čistících látek, které ve větším množství vlasy i pokožku nadměrně odmašťují a mohou dráždit, také je to dáno mírou znečistění vlasů. Vlasy i pokožku hlavy promněte bez ohledu na to, že šampon nepění, opláchněte a celý proces zopakujte. U dlouhých vlasů promněte i délky a konce vlasů směrem od hlavy ke koncům.

4. Po mytí vlasů šamponem vlasy důkladně opláchněte teplou vodou,                                                                                                                                                                     proplachujte přibližně jednou tak dlouho, jak jste vlasy mydlili. Dlouhé a husté vlasy nadzdvihujte, aby se voda dostala dostatečně i k hlavě.

5. Vlasy rukama šetrně vymačkejte od přebytku vody. Poté použijte kondicionér. Ten dávejte pouze na konečky, ne k pokožce a ke kořínkům.

6. Vlasy po mytí sušte ručníkem šetrně, jen ne žádné „frotýrování“! Nejlepší je zabalit vlasy do ručníku do „turbanu“ a nechte je 3-5 minut odpočinout, poté nemusíte již vlasy mačkat ani jinak sušit ručníkem a můžete přistoupit k jejich další úpravě – sušení fénem.

7. Pravidelně používejte detoxikační hluboko-čistící šampon pro jeho schopnost odstranit odumřelé buňky z povrchu pokožky hlavy a z vlasů navrstvené silikony z vlasových produktů, aby se vlas i pokožka očistily a byly schopny přijmout výživné složky z pečujících produktů. Přibližně každé 2 – 3 týdny. Uvidíte, jak vlasy pookřejí!

 

text Marcela Knoblochová, její studio Krása a vlasy  /  foto Pixabay.com

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení