Potřetí předán Řád čestného Aspergera 4

Potřetí předán Řád čestného Aspergera

Na Mezinárodní den Aspergerova syndromu 18.2. byl předán Řád čestného Aspergera /Order of Aspergerly Honor/. Ocenění již potřetí předalo sdružení Adventor Michala Roškaňuka.

Slavnostní předání proběhlo v krásné Baťově vile ve Zlíně před křtem českého překladu nové knihy Temple Grandin. Řád čestného Aspergera byl poprvé předán 12. června 2014 herci Jaroslavu Duškovi na slavnostní premiéře pořadu Přicházíme v míru v Divadle Kampa. Jaroslav Dušek ho získal za „podporu autistů, za vzorné plnění svých poselství na Zemi a krásnou osvětu autismu, kterou vlastně vykonává už tím, že jim věnuje přízeň,“ píše se k tehdejšímu předání na stránkách Adventoru. Michal Roškaňuk dnes dodává, že Jaroslav Dušek si ho zaslouží za všemožnou neúnavnou podporu autistické komunity. Fotografie jsou pořízeny pouze z videozáznamu z předávání. Omluvte sníženou kvalitu. Video zde

Podruhé získala řád litevská umělkyně žijící v Londýně Lex Kartane, která svými obrazy a texty ukazuje, jak důležitá je tolerance. V srpnu 2016 vystavovala i v Praze v rámci výstavy Léto plné hvězd na Dražickém náměstí. Více o výstavě na stránkách Anahata.cz. Řád čestného Aspergera jí předal osobně předseda Adventoru opět v pořadu Přicházíme v míru 18.6. 2016 za obhajobu práv menšin nejen autistických.  Lex Kartane v roce 2015 vydala knihu s originálním názvem The Girl Who Didn’t Know How To Be. Spolek Adventor hledá peníze pro její překlad do češtiny, práva na něj už mají. Video z předání zde.

Tentokrát ocenění získala Polly Samuel (dříve používala jméno Donna Williams), kterou Michal Roškaňuk chtěl pozvat do svého pořadu Přicházíme v míru v Divadle Kampa. Bohužel Polly objevili rakovinu v terminálním stadiu. Michal Roškaňuk s dojetím přečetl dopis, který i s Řádem poputuje za Polly Samuel do Austrálie. Dopis poté přítomní podepsali.

„Ocenění vlastně vzniklo jako potřeba prokázat poctu a zároveň u toho být aspoň trochu vtipní. Jak moc je to vtipné nevíme, ale každopádně si získalo prestiž a tak přestože to stále považujeme za vtipné, myslíme toto ocenění i velmi vážně. Pokud v tom pořád ještě nemáte jasno, tak my taky ne, ale vůbec nám to nevadí, řekl Michal Roškaňuk s vtipem, který kdo ho zná, pochopí.

5. března se koná další setkání v Divadle Kampa. Tentokrát v pořadu Přicházíme v míru bude Michal Roškaňuk besedovat s Brankem Lackem, který také přispívá svými texty do ATYP magazínu a rozhovor s ním, jste si mohli přečíst v prosinci 2016. Branko bude mluvit nejen o svém životě s Aspergerovým syndromem, ale i o projektech pro autisty, které na Slovensku dělá.

 

text Dagmar Edith Holá

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení