Osvoboďte se od zácpy

Osvoboďte se od zácpy

Zácpa patří mezi problémy, které postihnou někdy každého, i když se o něm nemluví. Nevyhýbá se ani autistům, kteří mají často problémy s jídlem. Zkusíme vám v tomto článku poradit, jak zácpě předcházet a jak ji řešit, když nás začne trápit.

Zácpa je docela běžnou zdravotní komplikací

Nejčastěji se zácpa objevuje kvůli špatným stravovacím návykům, nedostatku tekutin, nedostatku pohybu, nevhodnému dennímu režimu a stresu a nemá souvislost s jiným onemocněním. V takovém případě stačí změnit jídelníček, zařadit procházky a dbát na častější vyprazdňování (občas třeba i s použitím projímadel).

Jinými příčinami, které mají na svědomí nafouklé břicho a bolest střev, jsou různá vážnějších onemocnění. Těchto nemocí je celá řada – onemocnění mozku, onemocnění konečníku a tlustého střeva, hormonální a metabolické příčiny, nervosvalová onemocnění, psychiatrická onemocnění. Zácpa se projevuje v těhotenství a způsobují ji také některé léky. Tyto případy by měli vždy řešit lékaři.

Jak na akutní zácpu

S akutní zácpou si nejlépe poradí projímadla, přírodní nebo syntetická. Tyto přípravky působí dráždivě na tlusté střevo, ale nesmí se užívat dlouhodobě a pravidelně. Hrozí závislost na těchto přípravcích, mohou se objevit bolesti břicha nebo průjem.

Osvoboďte se od zácpy 2

Jak si poradit s chronickou zácpou

Pokud se potíže se zácpou vracejí nebo jsou chronického rázu, je třeba užívat přípravky jiné, šetrné, bez rizika vzniku návyku a nežádoucích účinků. Sem řadíme produkty s vlákninou, např. Psyllium (přírodní indická vláknina), nebo Ispaghula (obsahuje osemení jitrocele vejčitého), které se nechají před užitím nabobtnat v teplé vodě. Je nutné vždy je důkladně zapít.

Jak zácpě předcházet

Nejlepší prevencí zácpy je pravidelný denní a stravovací režim, dostatek tekutin a vlákniny ve stravě. Vláknina je obsažena jenom v potravinách rostlinného původu (ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, oříšky). Potraviny, které podporují trávicí proces, jsou jogurty, kefír, kyselé mléko. Doporučují se také probiotické přípravky na úpravu střevní mikroflóry.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení