Děti s ADHD a autismem platily básničkou

Děti s ADHD a autismem platily básničkou

Na akci Zaplať básní se nakonec sešly v Café Louvre čtyři děti s ADHD nebo autismem. Bylo zajímavé, jak je kreativita bavila a jak byly při ní šťastní. Nevadil jim šum, hudba, spousta podnětů, nepobíhaly, ale se soustředěním psaly své verše.

Jinakost byla tématem letošní akce Zaplať básní

Akce Zaplať básní měla letos za téma: “Každý z nás je jiný. I když mluvíme jinými jazyky, někde uvnitř nás je silný hlas, který se nikdy v překladu neztratí. Je to hlas našich pocitů, protože v srdci každého z nás je básník. Pojďme ho v sobě probudit.” Tak lze charakterizovat myšlenky již pátého ročníku iniciativy Zaplať básní (Pay With A Poem) v ČR. Za náš magazín dodáváme, že každý z nás má také jiné myšlení, jiné vnímání světa, jiné vyjadřování, jiný vnitřní svět. Připomeňme slova nejslavnější autistky Temple Grandin: Jiní… Ne horší. Na poetickém poli se můžeme všichni sejít a svůj vnitřní svět básní zachytit pro druhé.

Děti s ADHD a autismem platily básničkou 5

Tak si představuju, že by měla vypadat tvořivá škola. Děti si navzájem povídaly, ukazovaly si, co napsaly. Každý to přečetl nahlas a byl náležitě oceněn kolektivem ostatních.

Děti s ADHD a autismem platily básničkou 2

 

Děti s ADHD a autismem platily básničkou 3

Pro velkou stigmatizaci společností těchto dětí a pro jejich častou šikanu neuvádím jména.

Děti s ADHD a autismem platily básničkou 4

Ambasadorkou letošního ročníku herečka Jitka Čvančarová

Verše Jitky Čvančarové si můžete přečíst na snímku. 21. březen byl den, kdy se miliony lidí přidali k oslavám Světového dne poezie, kdy jsme spolu všichni ukázali, co pro nás znamená poezie, den, kdy v nás káva nebo čaj od Julius Meinl probudila básníka.

Děti s ADHD a autismem platily básničkou 1

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení