Čemu se vyhnout ve stravě, co způsobuje hyperaktivitu – druhý díl

Co způsobuje hyperaktivitu ve stravě – druhý díl

V prvním dílu Vliv stravy nejen na ADHD nám výživová poradkyně DAGMAR LUŽNÁ napsala o tom, jaký vliv má nejen na děti bílý cukr a umělá sladidla. To vše se přidává do potravin, které by nás ani nenapadly. Dnes je druhý díl o barvivech v potravinách. Na konci textu další recept na jednoduchou večeři pro děti s ADHD. Ale je samozřejmě pro všechny, kteří chtějí jíst zdravě.

Barviva v potravinách

Co můžu já jako jedinec ovlivnit? Co dýchám? Jakou piji vodu? Prostředí kolem sebe? Co si na sebe oblékám? V čem bydlím? Jakou kosmetiku používám? Jsou věci, které ovlivnit můžu na 100 %. Například to, jaké potraviny si dám na talíř. Zda chemické, či přirozené. Je to moje, dá se říct, jediná svoboda. Mám možnost volby. A také zodpovědnost.

Umělá potravinářská barviva dodávají potravinám jasné a zářivé barvy. Jsou prostě všude. Za posledních 30 let vzrostla spotřeba o cca 500 %, a největšími konzumenty jsou děti. Běžně nazýváme umělá potravinářská barviva jako éčka a opravdu nevím, zda si všichni uvědomujeme, že se vyrábějí z ropy. Výrobci potravin je užívají daleko častěji, než např. přírodní beta karoten, nebo barvivo z červené řepy, protože mají jásavější a výraznější barvy. Barviva, která se používají, prošla studijním testováním toxicity na zvířatech. Některá umělá barviva jsou v některých zemích považována za bezpečná a další země je zakazují.

Nejčastěji používána barviva v Evropě a USA

Mezi nejčastěji používaná barviva v Evropě i v USA patří:

Tartrazin (žluť 5, E102)

Speciálně Tartrazin, který má označení E102, je spojován se změnami chování, způsobuje podráždění, neklid, dětskou hyperaktivitu, deprese, migrény, svědění, sennou rýmu, problémy se spaním… Obsahují ho: ovocné drtě, likéry, ovocné džusy, čokolády, konzervované ovoce, konzervovaný hrášek, plechovkové omáčky, koření, obarvené šumivé nápoje, instantní pudingy, polévky, zmrzliny, bonbóny, žvýkačky, marcipán, marmelády, želé, hořčice, jogurty a další výrobků společně s glycerinem a produkty z citrónu a medu. Může být také v povlaku lékových tablet.

Červeň Allura AC (E129). Používá se pro barvení salámů, moučníků, dezertů, limonád. Dále v krmivech pro zvířata, kosmetice, lécích, šampónech. Dlouhodobější studie na krysách dokázaly, že při zvýšené dávce má barvivo negativní na schopnost reprodukce. Nastal dřívější výskyt nádoru lymfatického systému a byly pozorovány změny jejich chování. Může způsobovat hyperaktivitu u dětí nebo alergické reakce.

Žluť SY (E110) může vyvolat alergii, může mít vliv také na hyperaktivitu dětí a problémy s astmatem. Potraviny, které E110 obsahují, najdete i nafocené na portálu Zdravapotravina.cz.

Eliminace éček ve stravě

Doporučuji zavést do stravovacího režimu eliminace všech barviv a všech „éček“ a sestavovat jídelníček z přirozených potravin, bez průmyslového zpracování.

Umělá barviva se velmi hojně používají, především v oblasti cukrovinkářského průmyslu. Barviva (chemické sloučeniny) se usazují v těle, pronikají do mozku a mění jeho základní funkce. Velmi pomalu, ale nenávratně. Občas se i v televizi či ostatních médiích objeví snaha upozornit na nebezpečí ukryté v jídle (např. v Activii, jogurtu Kostíci, lízátkách, v uzeninách). Pro ty, kteří se o tuto problematiku více zajímají, doporučuji knihy Doba jedová 1, Doba jedová 2, Jak přežít dobu jedovou. Autoři Anna Strunecká a Jiří Patočka jsou mezinárodně uznávaní odborníci v oblasti biomedicíny a toxikologie.

Čemu se určitě vyhnout ve stravě

MARGARÍN

Levná náhražka másla, masově rozšířená v Evropě i Americe, přinesla i možnost rozsáhlých epidemiologických studií, které jednoznačně prokázaly, že margaríny obsahují trans-izomery mastných kyselin, které riziko kardiovaskulárních onemocnění naopak zvyšují. Žádná ze studií však neuvedla zvýšené riziko srdečních onemocnění při užívání másla nebo sádla.

Diacetyl se přidává do margarínu pro lepší barvu a vůni. Je toxický. Při pokusech s potkany, jich polovina zemřela při užití této látky. Druhá polovina měla všechny příznaky vážné otravy.

Znovu se objevuje obrovský biologický přínos másla a sádla. Jedna polévková lžíce denně je právě akorát. Z ajurvédy a indické kuchyně známe máslo GHÍ, naše babičky mu říkaly přepuštěné máslo čili šmolc. Bylo bráno jako elixír života.

Čemu se vyhnout ve stravě, co způsobuje hyperaktivitu – druhý díl 1
Máslo Ghí můžete zakoupit třeba na webu Ceskeghicko.cz.

GLUTAMÁT (E 620 – E 625)

Často se skrývá pod označením: hydrolyzované proteiny, kvasničný či sojový extrakt. Glutamát ovlivňuje vývoj a činnost mozku, vyvolává destrukci neuronů. Vede ke vzniku mnoha patologických stavů (epileptické záchvaty, autismu, ischemie mozku, deprese, léková závislost, migrény, autismus). Glutamát prostupuje placentou, usazuje se v mozku plodu a působí a působí.

FLUORID

O důležitosti fluoridu pro prevenci zubních kazů nás přesvědčovali dětští lékaři i zubaři. Nemluvě o fluorizaci pitné vody. Byl to největšího omyl. Vědecké studie dokázaly navýšení psychiatrických onemocnění, ovlivnění vývoje mozku a mentální aktivity, vzniku fluorózy (skvrnitost zubní skloviny), zpoždění nitroděložního vývoje, vznik autismu. Studie ukazují, že při dlouhodobém užívání fluoridů v pitné vodě, dochází ke snížení IQ, dále se fluorid ukládá v kostech a zubech. Fluorid se vyskytuje v technologické výrobě, v zemědělství jako minerální hnojiva a v potravě pro zvířata, ve farmaceutickém průmyslu. Nachází se v půdě, potravě, nápojích (zejména citrusové a grapefruitové džusy), v dětské výživě apod.

HLINÍK

Hliník je všudypřítomný – přidává se do vody, aby měla jiskru, do mražených potravin k uchování barvy, do vakcín, vlhčených ubrousků. Bohatý zdroj je aspirin, tetrapakové obaly. Způsobuje poškození ledvin a zvyšuje pravděpodobnost demence, ztráty paměti a Alzheimerovy nemoci.

Recept: jednoduchá večeře pro děti s ADHD

V prním dílu byl recept na polévku s červenou čočkou, dnes hlavní chod: bílá rýže s quinoou a červené fazole se zeleninovou omáčkou.

Bílá rýže s quinoouČemu se vyhnout ve stravě, co způsobuje hyperaktivitu – druhý díl 2

Půl hrnku bílé kulaté rýže, 1 hrnek quinoy, zelený posyp na ozdobu

Rýži propláchneme a necháme na sítu okapat. Quinou promneme v utěrce, čímž ji zbavíme prachu.

Pokud máme velmi husté síto, můžeme quinou i propláchnout. Rýži i quinou vaříme v poměru 1 : 2 s vodou asi 35 minut na mírném plameni pod pokličkou. Dobu varu počítáme od doby, kdy se začne obsah hrnce vařit. Hotové uvařené obilí jemně promícháme hůlkami nebo obrácenou vařečkou. Klademe na talíř jako úhledné kopečky a zdobíme zeleným posypem. K tomu přidáme

Velké červené fazole se zeleninovou omáčkou

200 g velkých červených fazolí (spíše jsou barvy temně červené až fialové), 1 lžíce jablečného octa, 5 cm mořské řasy Kombu

Fazole namočíme nejlépe přes noc, do namáčecí vody přidáme jablečný ocet, aby se barva fazolí nevylouhovala do vody. Ráno namáčecí vodu slijeme a fazole necháme na sítu okapat. Na dno tlakového hrnce vložíme řasu kombu, vsypeme fazole a dolijeme vodou tak, aby sahala asi 5 cm nad fazole. Přivedeme k varu, pokud se tvoří pěna, sebereme odpěňovacím sítkem a natlakujeme. Vaříme 1,5 hodiny. Uvařené fazole vložíme do zeleninové omáčky

Zeleninová omáčka z kořenové zeleninyČemu se vyhnout ve stravě, co způsobuje hyperaktivitu – druhý díl 3

1 velká mrkev, 1 malý celer, 2 větší petržele, 3 lžíce sezamového oleje na osmahnutí zeleniny, sůl, 0,5 l zeleninového vývaru, umeocet, 250 ml rýžové smetany, kukuřičný škrob podle potřeby

Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme, osmahneme na oleji, a dusíme pod pokličkou do měkka. Zalijeme zeleninovým vývarem, znovu přivedeme k varu, přidáme uvařené fazole, které můžeme částečně rozmačkat, výrazně dochutíme umeoctem (fazole stáhnou chuť v omáčce) a zjemníme rýžovou smetanou.

Pokud potřebujeme ještě zahustit, použijeme kukuřičný škrob, který rozmícháme v trošce vody a vlijeme do zeleniny a minutu provaříme.

Dobrou chuť!

____________

text Dagmar Lužná / foto Pixabay.com a máslo Ghí archiv Ceskeghicko.cz.

Výživové poradenství Dagmar Lužné najdete ve Studiu Luna. První díl Vliv stravy na ADHD a třetí díl Co jíst, co pít při ADHD.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení