Maminka dcery s AS potřebuje naši pomoc

Maminka dcery s autismem potřebuje naši pomoc

Chtěla bych vám napsat, jak jsem poznala 35letou Editu Baronovu, která má dceru s Aspergerovým syndromem, a aktuálně potřebuje velkou pomoc. Založili jsme pro ni sbírku, aby mohla být zase soběstačnou maminkou a starat se o své dítě se specifickými problémy.

Nedávno, když jsem začala hledat další redaktory pro ATYP magazín, byla mi doporučena právě Edita Baronová se slovy, že dobře píše, je speciální pedagožka a má dítě s autismem. Zavolala jsem jí a ozval se zvonivý, vitální a srdečný hlas. Nabídla jsem, že za ní do Neratovic přijedu, ráda bych ji vyzpovídala pro ATYP a domluvily bychom se na případném psaní do rubriky o autismu a rady k inkluzi. Přesto trvala na tom, že dorazí do Prahy ona. Navrhla místo setkání a já nic nečekajíc jsem byla v šoku, že přijela na vozíku. Ne z toho vozíku, ale z toho, že je natolik energická, že přijela ona a nechtěla, abych já dorazila za ní. Proč vám to píšu. Abyste uvěřili tomu, že je to žena, která má vůli, energii a nikdy se nevzdá. Jen teď potřebuje k tomu zvládnutí naši pomoc.

Violka našla maminku v bezvědomí Maminka dcery s AS potřebuje naši pomoc 2

Na začátku května ji její 12letá dcera Violka našla doma v bezvědomí. Zavolala hned babičce a společně přivolaly sanitku. Edita už podruhé v životě dostala infekci, která ji při jejím od dětství autoimunitním onemocnění způsobila v roce 2011 ochrnutí pravé strany a posazení na invalidní vozík. Rehabilitacemi se stala znovu soběstačná a dál se starala o dceru, domácnost a dokonce zvládla studium. Letošní infekce ji bohužel uvrhla do dvoudenního kómatu. Když ji lékaři pomohli a dostala se z něho, zhoršilo se ochrnutí pravé strany a k tomu se přidalo ochrnutí levé nohy a také levá ruka se stala méně pohyblivou. Na pár dní se to projevilo i na řeči, ale už zase mluví dobře. Přesto se Edita nevzdává. Potřebuje však naši pomoc.

Finanční sbírka na pomoc Editě Baronové

Zdravotní pojišťovna hradí rehabilitaci, pomůcky a léky jen zčásti. Pobyt na rehabilitační klinice Na Košíku stojí denně navíc 1440 Kč. Na 3 měsíční pobyt potřebuje rodina 130.000 Kč. Doporučenou další léčbou je specializované pracoviště neurologické rehabilitace v Piešťanech za 150.000 Kč.
Rodina s jedním příjmem si 280.000 Kč nemůže dovolit. Proto se organizace Polovina nebe, o.p.s. rozhodla založit sbírku pro její pomoc. Edita Baronová je také jejich klientkou. Pro ty, kteří potřebují potvrzení o přijetí daru pro snížení daňového základu, poskytla účet č. 2504627359/0800. Nutné je napsat do poznámky EDITA BARONOVÁ. Odsud se dary přesunou na transparentní účet Edity Baronové.
I malá pomoc má velký smysl. Díky za ni.

Kontaktní email pro dotazy a potvrzení: info@polovinanebe.cz , mobil 723653129 (volejte kdykoli)

Dcera už by chtěla, aby se maminka zase smála

Edita doteď dávala sílu nám všem a články chtěla i dalším. Jako speciální pedagožka pomáhala na telefonu mnoha maminkám, které mají také dítě s AS. Mně osobně vždy poradila, kdykoliv jsem jí zavolala, že můj integrovaný aspík ve škole zrovna nezvládá. Byla a je přátelská, milá, laskavá, vstřícná a připravená naslouchat a poradit. Violka už by si moc přála, aby se její maminka zase smála. „Emoce se v ní perou, je nešťastná, občas uplakaná, potřebuje hodně zážitků jako únik. Hodně dospěla,“ vypráví se smutkem její otec a Editin manžel Michal Baron. Prosím, pomozme její mamince, aby mohla rehabilitovat tak, jak potřebuje, aby měla na speciální léčbu a mohla být zase své dceři soběstačnou a veselou mámou.

Maminka dcery s AS potřebuje naši pomoc 1

Příběh Edity Baronové si můžete přečíst také na webu Polovinanebe.cz.

_____________________

text šéfredaktorka ATYP magazínu Dagmar E. Holá

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení