O víkendu vyzkoušejte psycholampu Na Náplavce

O víkendu vyzkoušejte psycholampu na Náplavce

V sobotu 8. července proběhne na pražské Náplavce u Rašínova nábřeží OKOfest vol. 1 – Na stejné vlně. Zeptali jsme se koordinátorky a novinářky Lucie Fialové, co nás na festivalu o duševním zdraví čeká. Festival má za cíl propojit světy duševně nemocných s těmi (zatím) zdravými. Tak to zní velmi zajímavě. Na své si na něm přijdou i děti.

Co se vlastně bude na Náplavce dít?
Na Náplavce slavnostně zahájíme náš projekt OKO – mobilní komunitní centrum, jehož primárním cílem je destigmatizace lidí se zkušeností s duševním onemocněním. V centru projektu stojí společná výstava pětadvaceti výtvarníků, kteří zažili psychickou krizi. Jsou mezi nimi známá jména jako je absolvent AVU Jan Harant, ilustrátorka Toybox nebo oceňovaná mladá komiksová výtvarnice Štěpánka Jislová, ale i mnoho dalších, zatím neobjevených. Kurátorem výstavy je hudebník a vizuální umělec Milan Cais. Dalším lákadlem je PSYCHOLAMPA: Třeba se vám rozsvítí…, což je zážitková instalace designérky Anny Marešové a režisérky Kláry Jakubové. Když se nebudete bát do lampy strčit hlavu, zakusíte, jak se cítí člověk se schizofrenií, když si musí dojít na poštu pro dopis.

Jakou cílovou skupinu chcete oslovit?
Akce je určena lidem, kteří mají zkušenost s psychickou krizí i těm, kterým se to (zatím) vyhnulo, ale stejně jako my si myslí, že duševní zdraví je důležité téma, o kterém by se mělo veřejně víc mluvit. Co se týče programu, je tak bohatý, že si v něm každý něco najde. Děti si mohou od 15.00 vychutnat loutkového Pinocchia od Divadla Toy Machine, dospělé zveme na remake slavného hororu Psycho v podání divadla Buchty a loutky. Uspokojíme i filmové a hudební fanoušky – podrobný program návštěvníci najdou na našem webu okocentrum.cz.

Proč to vlastně děláte?
Náš projekt OKO – mobilní komunitní centrum má v podtitulu slogan „Žijeme a bavíme se spolu“ a skrývá se v něm naše naděje, že se nám během osmnáctiměsíční série akcí podaří propojit světy duševně nemocných s těmi (zatím) zdravými. Že se spolu budeme bavit, budeme se vzájemně inspirovat a společně přispějeme k tomu, aby přiznání, že mi není psychicky dobře, přestalo být v naší společnosti takové tabu.

Na co byste návštěvníky nejvíc chtěli nalákat?
Spoustu lákadel už jsem zmínila, možná bych ještě upozornila na animační dílnu, kde si každý, opravdu každý může vyzkoušet vyrobit vlastní animovaný film. Technické zázemí a odborné rady poskytnou profíci z Freecinema.cz. Stejně jako vše ostatní bude i animační dílna zdarma.

______________________________

rozhovor vedla Markéta Dohnalová / foto archiv OKOfestu

BOX:

Akci pořádá organizace Art Movement z.s., hlavním partnerem je Fokus Praha a projekt OKO – mobilní komunitní centrum – Žijeme a bavíme se spolu, je spolufinancován Evropskou unií. 6 pražských městských částí – 6 minifestivalů s tématikou duševního zdraví začínáme na Náplavce, protože léto chce vodu.
Co Vás čeká? výstava – koncerty – divadlo – slam poetry – animační dílna – speciální zážitková psycholampa designérky Anny Marešové a režisérky Kláry Jakubové
… a mnoho dalšího. Vstup zdarma.
Art Movement z.s. je nestátní, nezisková společnost (dříve sdružení, nyní spolek). Byla založena v roce 2009 Kateřinou Riley a Markétou Matouškovou. Ve své činnosti se soustřeďuje zejména na organizaci a pořádání mezinárodních a tuzemských výstav, které propojují výtvarné umění s filmem či hudbou (Tim Burton a jeho svět – 2014, Jiný vzduch – 2012, Civic Minds – 2012). Zaměřuje se na realizaci projektů jak renomovaných, tak začínajících autorů. Dále zajišťování a organizaci osvětové a vzdělávací kampaně k začlenění osob trpících duševním onemocněním do běžného života. Formou pořádání workshopů, mezinárodních konferencí, výroby vlastních či koprodukovaných audiovizuálních děl, převážně dokumentárních filmů (Paralelní životy, Paralelní světy – 2012-dosud).
V této oblasti spolupracujeme jak s renomovanými odborníky v oboru  psychiatrie (MUDr. Jan Pfeiffer, MUDr. Tomáš Hollý),  tak  nestátní neziskovou organizací Fokus (Praha, Tábor, České Budějovice, Ústí n/L, ad.) , která sdružuje psychoterapeuty, socioterapeuty, pracovní terapeuty, psychology, sociální pracovníky a další pracovníky včetně dobrovolníků na poli komunitní péče o lidi s dlouhodobým duševním onemocněním v neústavních podmínkách (Jan Novák, Jiří Říčan, Jan Mácha ad.). Prostředkem k naplnění těchto cílů jsou kulturní, vzdělávací a informační projekty.

 

Prosíme, podpořte ATYP magazín pravidelnou platbou. Pomůžete tak zaplatit honoráře za texty redaktorům. Začleňujeme již 4 redaktory s autismem a jednu redaktorku s duševní poruchou. Pomáháme jim tak nejen finančně, ale i k tomu, že mohou psát a uplatnit se.

O víkendu vyzkoušejte psycholampu Na Náplavce 1

 

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení