Autismusic Fest aneb Nalaďme se na vlnu autistů 1

Autismusic Fest aneb Nalaďme se na vlnu autistů

Monika Beránková pořádá již podruhé rockový benefiční festival AUTISMUSIC Fest na podporu života lidí s autismem. Letos se bude konat 12. 8. 2017 v Chomutově. O problematiku autismu se zajímá už několik let. Studuje hudební management a rozhodla se soustředit energii na pomoc autistům. V ATYP magazínu jste si od ní mohli přečíst reportáž z besedy Putování s autisty, kterou pořádal spolek Adventor.

Moniko, jak jste se vůbec dostala k tématu autismu?
To je úplně jednoduché. Mám sourozence – dvojčata autisty.

A proč vůbec AUTISMUSIC Fest? Autismusic Fest aneb Nalaďme se na vlnu autistů 2
Autismusic je spojení dvou slov „autismus“ a „music“, tedy hudba. Tato dvě slova dokonale vystihují celý charakter festivalu. Je to spojení dvou zdánlivě nespojitelných věcí, hudby a autismu. Dlouho jsem přemýšlela, jak velkému počtu lidí předat informace tak, abych zvýšila povědomí o autismu naší veřejnosti. A jelikož jsem aktivní muzikantka a vystudovala jsem popularizaci hudby, hudební festival byl jasnou volbou. Na festivalu má spousta lidí k dispozici informace o poruchách autistického spektra, které by jinak v běžném životě sotva postřehli.

Kdo vám pomáhá s pokrytím finančních nákladů?
Většinou jsme odkázáni na podporu z dotačních programů, za což jsme ale velmi rádi. Finanční partnerství a sponzorství se nám zatím s firmami příliš budovat nedaří, jelikož jsou dnešní společnosti k charitám a beneficím velmi skeptické. Bohužel si ani nenechají vysvětlit, že AUTISMUSIC Fest není typická benefiční akce, ale má v sobě cosi svého a originálního, co stojí za to, aby toho firmy byly součástí.

Jaký byl první ročník?
Byl úžasný. Také trochu nevinný, protože to bylo pro nás něco zcela nového a nepoznaného. Vše se ale vydařilo a nakonec, i přes menší počet návštěvníků, to byl skvělý a nezapomenutelný den plný autismu a pořádné rockové muziky!

A jak hledáte autisty, kteří vystoupí?
Zařazení autistických umělců do programu je pro festival novinkou. Jednalo se prakticky o náhodu, jinak ani nevím, zda bychom si na takový krok troufli. V dubnu jsem se účastnila akce Putování, kterou pořádá spolek Adventor. Tehdy jsem se na besedě spojila s Michalem Roškaňukem a Radkem Čihákem, což je výborný písničkář s Aspergerovým syndromem. Domluvili jsme vystoupení na AUTISMUSIC Festu, Michal nám ještě sjednal vystoupení Báry Brodníčkové, která má také Aspergerův syndrom. Takže nejen pro návštěvníky, ale i pro nás to letos bude obrovské překvapení.

Osvěta je pořád ještě malá, nemáte strach s autisty komunikovat?
Určitě strach nemám. Ani zbytek našeho týmu strach nemá. Spíše to bereme jako příležitost ukázat návštěvníkům festivalu, že autista neznamená „člověk, který je zavřený doma“. Spousta z nich jsou lidé, kteří pracují, studují, mají koníčky, rodinu… a v tom případě mohou i skládat své písně, být vynikajícími hudebníky a vystupovat na akcích. Myslím, že to bude mít velký úspěch.

Moji sourozenci zpívali s putujícím autistou
Putování 2017: Zleva Michal Roškaňuk, Monika Beránková, Radek Čihák, Vojta Bartošík

Znáte je osobně? A jak byste nás na jejich vystoupení nalákala?
Osobně znám pouze Radka Čiháka z Adventoru. Báru Brodníčkovou znám jenom přes videozáznamy jejího vystoupení. Tím pádem jsem napjatá a těším se, až přijedou. Všichni tři jsou neuvěřitelně talentovaní, myslím, že vystoupení bude hotová bomba. Jedná se o jeden ze zlatých hřebů akce… A navíc, kdo může říct, že viděl a slyšel někde na rockovém fesťáku hrát autisty? (smích)

Jak vycházíte se svými sourozenci, kteří jsou autističtí?
Říkám, že jsou to moji dva broučkové. Dělí nás věkový rozdíl 14 let. Oni dva jsou vlastně ten prapůvod nápadu na AUTISMUSIC Fest, ale nejen to. Jsou důvodem, proč jsem se začala hodně zajímat o autismus. Chtěla jsem jim vždy porozumět, naladit se na stejnou vlnu a aspoň trochu proniknout do jejich světů. Cítila jsem to jako svou sourozeneckou povinnost.

Jak vás mamka seznámila s tím, že jsou jiní?
Myslím, že ani nemusela. Mně nikdy nepřipadali jiní, ani naší rodině. Bereme je takové, jací jsou, a nedělá nám to problém. Naopak, jsme hrdí na to, že jsou autisté. Naučili jsme se z jejich „postižení“ udělat přednost.

Vzpomenete si ještě na první chvíle, kdy se rodina dozvěděla, že je to autismus a ne tedy něco, z čeho vyrostou?
Ano, ale už velmi mlhavě. Doma jsme to přijali tak, že už jsme na to období před naším pochopením skoro zapomněli. Vím, že mamince se velmi ulevilo, protože pro problém svých vřeštících a hyperaktivních dětí měla najednou pojmenování a už se nemusela obviňovat z toho, že to je její vina a zanedbala výchovu. Jak rozpoznat na ulici skutečného autistu od „rozmazlence“ je také jedno z témat, která na AUTISMUSIC Festu budou návštěvníkům k dispozici na velkých informačních tabulích.
Většina hudebníků, kteří vystoupí, jsou neurotypičtí. Neplánujete třeba půl na půl?
Možná se pro tento krok do budoucna odhodláme. Mladým kapelám a muzikantům, kteří na festivalu jsou, dáváme možnost veřejně skrze svoji hudbu vyjádřit podporu autistům a osvětě autismu. Zatím je to otázka náročnosti organizace. Je to teprve druhý ročník a naše možnosti stále rostou. Věříme, že se nám v dalších letech podaří line-up obohatit o další autistické umělce.

Co všechno na Autismusic Festu můžeme očekávat? Zejména pokud přijede třeba rodina s dětmi, navíc autistickými.
Festival se koná v areálu Letního kina v Chomutově, bezprostředně vedle Kamencového jezera, které je ideální na relaxaci u vody. Z toho důvodu jsme tento rok chill out zónu nedělali. Nepředpokládáme, že by dorazilo velké množství rodin s autisty, a pokud ano, je okolo areálu spousta možností, jak se odreagovat, včetně zmíněného jezera nebo zooparku.

Autistům často vadí hluk, mnoho lidí. Předpokládám, že toto se asi na festivalu nějak zohlednit nedá. Nebo se třeba autisté budou moci dívat z nějakého klidného prostoru na přenos přes obrazovku?
Takovou obrazovku bychom měli samozřejmě rádi. (smích) To by bylo hezké a přínosné. Bohužel, jak to tak bývá, každá legrace stojí peníze. Ale děkuji za dobrý nápad, určitě ho zvážíme do dalších ročníků.

Co když bude pršet? Autismusic Fest aneb Nalaďme se na vlnu autistů
Naštěstí je téměř celé hlediště letního kina kryté, takže návštěvníci mohou dění na pódiu sledovat v suchu. Ti odvážnější si mohou zaskákat před pódiem, klidně i v dešti.

Moniko, přejeme vám hezké počasí a mnoho návštěvníků. Chtěla byste ještě něco říci čtenářům?
Moc prosíme ještě o pomoc festivalu. Na Startovači nám chybí už jen pár tisíc. Za částku, kterou si vyberete vás čekají mimořádné odměny: obrázek od autisty, kniha básní PÍSNĚ PRO NENU, triko Autismusic, festivalový megabalík Autismusic a mnoho dalších, mrkněte sami.
Děkujeme každé duši, která festival podpoří svým příspěvkem a tím se festival uskuteční. Bez vás bychom nebyli. Slibujeme vám, že nezklameme a budeme pracovat do posledního dechu!
Všechny vás srdečně zveme a doufáme, že se s vámi uvidíme 12.8. v chomutovském letním kině.

Za tým AUTISMUSIC Monika Beránková

___________________

Rozhovor vedla Dagmar Edith Holá / ATYP magazín je mediálním partnerem festivalu / foto z archivu Autismusic Fest

BOX:
Cílem Festival AUTISMUSIC Fest je především informování veřejnosti o autismu. „Aby se k lidem dostaly ty pravé informace, aby se vyvrátily mýty. Na festivalu se bude nacházet velká “modrá zóna”, kde návštěvníci naleznou informace o autismu v různých alternativních formách – obrazy, fotografie, velké infotabule, komiksy a tak dále. Festival je rockový a letos jsme se rozhodli zařadit vystoupení interpretů, kteří jsou na spektru. Mezi ně patří i jeden z putujících Radek Čihák a dále Bára Brodníčková, kterou znáte například z pořadu Přicházíme v míru v Divadle Kampa.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení