Budeme chodit do KOPCE nebo na KOPEC? 4

Budeme chodit do KOPCE nebo na KOPEC?

A pak, že autisté nemají smysl pro humor. Vymyslet název pro komunitní centrum KOPEC je dobrou hříčkou. Však taky hlavní partner nového komunitního centra Jaroslav Dušek si s názvem při tiskové konferenci občas pohrál. Projekt KOmunitního, Poradenského a Edukačního Centra je svou koncepcí unikátní v Evropě. 

Jak se sdružení Adventor, který vede známý český Asperger Michal Roškaňuk, povedl takový zázrak, že má komunitní centrum a ještě na tak dobré adrese v centru Prahy blízko metra? Ječná ulice číslo 19. Taková otázka napadla každého, kdo 4. října 2017 přišel na tiskovku k jeho otevření. Matka Michala Roškaňuka odpověděla jednoduše: „Protože je Michal  zázračný.“

Budeme chodit do KOPCE nebo na KOPEC?
Michal Roškaňuk se svou matkou Táňou Kejvalovou a Jaroslavem Duškem

Adventoru se splnil sen

Komunitní centrum pro lidi na spektru autismu byl velké přání Adventoru už dlouho.  „Mohli jsme si vybírat ze spousty dobrých míst,“ s ironickým humorem podotkl Michal Roškaňuk a pobavil tím celý sál. Co vlastně bude komunitní centrum nabízet a již také pár týdnů nabízí? Dramaterapii, muzikoterapii, podpůrnou skupinu, poradenské služby, jiné komunitní a týmové aktivity včetně autistického horolezeckého klubu. Komunitní klub bude poskytovat další služby, které jsou Adventoru vlastní: psychoterapeutické, sociálně právní poradnu, podporované zaměstnávání včetně chráněné dílny a mnohé další..

Budeme chodit do KOPCE nebo na KOPEC? 1
Jaroslav Dušek s kamenem, který získal jako jeden z partnerů komunintího centra Kopce.

Podzemní prostory Evangelické církve metodistické poskytují mimo pobytu v hlavním sále i možnost tvořit v dílně v keramice nebo výtvarně. Kreativní dílnu zde povede další členka Adventoru Lucie Vilímková, která je výtvarnicí a mnoho jejích děl je k vidění na akcích i zde v hlavním sálu. Dva její články jste si mohli přečíst v ATYP magazínu.

V další místnosti se teprve bude upravovat strop a stěny. „Na tuto místnost máme několik projektů, ale výsledný výběr bude záležet na tom, kdy a jakým způsobem bude místnost rekonstruovaná, protože to schvalují i památkáři. Bude to nejspíš multifunkční místnost např. na výstavy,“ říká Michal Roškaňuk. Většina zaměstnanců Adventoru a tedy i komunitního centra Kopec je na spektru autismu.

Budeme chodit do KOPCE nebo na KOPEC? 2
Denis Szalbot zahrál na slavnostním otevření komunitníhco centra Kopec.

Na slavnostním zahájení Kopce zahrál Denis Szalbot, 15letý hudebník a známý aspík z Normálního autistického filmu. A pak ještě zazpíval další autistický písničkář Radek Čihák.

Budeme chodit do KOPCE nebo na KOPEC? 3
Písničkář Radek Čihák na slavnostním otevření komunitníhco centra Kopec.

Michal Roškaňuk všem partnerům komunitního centra, kteří pomohli s jeho rozjezdem, předal jako dárek kámen s malovaným symbolem Adventoru. Tiskovku uzavřel slovy, že v dnešní době si lidé více všímají rozdílů, ale že by si více měli všímat, co nás spojuje a o tom mluvit a rozvíjet. Nezbývá než popřát Kopci, aby lidé na autistickém spektru zde našli své bezpečné místo a nemuseli se už cítit tak, že na Kopec ani nevylezou, že už jim dochází síly. Z Kopce se rozhlédnou, načerpají energii a přijdou posíleni do světa pod Kopcem, kde najdou lépe své místo. Nebo je to jinak? Co symbolizuje Kopec vám?

text a foto Dagmar Edith Holá

Budeme chodit do KOPCE nebo na KOPEC? 5
Hlavní sál komunitního centra Kopec s horolezeckou stěnou.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení