ATYP magazínu je rok

ATYP magazínu je rok

Před rokem ATYP magazín odstartoval editorialem a článkem od Anety, redaktorky na autistickém spektru. Byl o Mlokovi Scamanderovi z filmu Fantastická zvířata. Josef Schovanec v posledním rozhovoru říká, že si myslí, že Rowlingová má autistické rysy. Zřejmě proto se jí povedl mladý Mlok vykreslit jako Asperger se všemi detaily. Tak jsme v den, kdy vyšel její první článek, tak trochu bilancovali, mluvili o dalších plánech a hlavně si přátelsky popovídali v komunitním prostředí centra Kopec.

Založit časopis je v éře internetu docela snadné. Ale dokázat zaplatit lidi, kteří do něj píší, vytváří grafiku, starají se o web, o editaci a korekturu textů už není vůbec lehké. Nám se to díky ČEZ podařilo. Byli odvážní a podpořili nás na úplném startu a podporují nás dál. Na honoráře pro píšící redaktory s autismem nám také finančně na pár měsíců přispělo MPSV. Za finanční pomoc děkujeme i Nakladatelství Portál, které nás každý měsíc podpoří bannerem s upoutávkou na novou knihu a knížkami do soutěží a na recenze. Všem partnerům velice děkujeme za podporu a pomoc. Bez nich by osvěta autismu, ADHD a duševních nemocí nebyla prostřednictvím ATYP magazínu možná.

ATYP magazínu je rok 6
Partneři ATYP magazínu a Nadačního fondu ATYP.

V sobotu jsme v pražském komunitním centru Kopec slavili první narozeniny. Za hudebního doprovodu pianisty Petra Ožany zazpívala 15letá autistka Bára Brodníčková. Její zpěv si můžete poslechnout na Youtube kanálu ATYP magazínu nebo jedno přímo z narozenin zde.

ATYP magazínu je rok 9
Petr Ožana hudebně doprovodil Báru Brodníčkovou.

Svůj web Porozumím autismu představila Eva Hufová. Michal Roškaňuk z Adventoru zase povyprávěl o jejich aktivitách KC Kopec, který byl nedávno zprovozněn pro dospívají a dospělé lidi na autistickém spektru a kteří v něm také pracují.

ATYP magazínu je rok 10
Svůj web Porozumím autismu představila Eva Hufová.
ATYP magazínu je rok 11
Michal Roškaňuk z Adventoru povyprávěl o jejich aktivitách KC Kopec, který byl nedávno zprovozněn pro dospívají a dospělé lidi na autistickém spektru a kteří v něm také pracují.
ATYP magazínu je rok 12
Markéta Dohnalová, redaktorka ATYPu s duševní nemocí, přečetla úryvek ze své knihy Homo psychoticus.

Pak nás svým recitálem dojala Petra Huťková, matka 16letého aspíka. Na piano ji doprovodil Jan Sokol, otec 9letého Radovana na autistickém spektru a spoluzakladatel NF Auttalk.

ATYP magazínu je rok 5
Petra Huťková při svém recitálu Autista – génius nebo darebák. Hudebně ji doprovodil Jan Sokol.

Zlatým hřebem byl Kuba Holý, díky kterému ATYP magazín vznikl. Kdyby nebyl, tak bych se s autismem pravděpodobně nesetkala. Kuba prohlásil, že není zlatý hřeb, ale autistický hřeb, a že je hrdý autista. Pak předvedl první katu z karate. Po něm zatančil jeho bratr Matěj s kamarády break dance a Kuba jim to vtipně moderátorsky komentoval. Nechyběl ani dort. Za další pohoštění děkuji mamince autíka Radce Luňákové, která založila firmu Makronky Malý princ, na oslavu věnovala 100 makronek. Pak ještě palačinkárně Galetka, kteří nám věnovali na 40 palačinek.

ATYP magazínu je rok 2
Kuba Holý v kimonu chvíli před tím, než předvedl karatistickou první katu.

Je nám rok a máme sny a přání být lepší, profesionálnější a nepustili jsme ani ze zřetele nápad s tištěným ATYP magazínem. Ve stavu, v jakém se finančně nacházíme, by to ale nebylo možné. Proto jsem se rozhodla, že založím sociální podnik a pokusím se získat dotace. Přijde mi velmi pokrytecké psát články o tom, jak lidé s vysokofunkčním typem autismu nemohou sehnat práci a často končí v depresi a pokusy o sebevraždu. Josef Schovanec v rozhovoru vypráví o tom, kolik jeho přátel s Aspergerovým syndromem už z důvodu, že nesehnali práci a skončili v bídě, spáchalo sebevraždu. Po roce fungování bychom tedy chtěli dosáhnout toho, že pomocí dotace budeme moci autisty a i další redaktory s jinými handicapy zaměstnat. Držte nám, prosím, palce. Výsledky dotace budou na konci března. Pokud by nevyšly, možná nebudeme moci pokračovat. Chceme pokračovat důstojně a z miminkovského věku vyrůst. To určitě ponese s sebou i to, že budeme muset přistoupit k předplatnému a placení některých článků. Bude to nutné, protože se nechceme dožít toho, že píšeme články o tom, jak každá firma má zaměstnat autistu, a my nebudeme mít pro ně ani na honorář.

ATYP magazínu je rok 7
Palačinky z Galetky a makronky Malý princ.

Abych neskončila jen negativně. Myslím, že se nám podařilo se všemi redaktory i dalšími spolupracovníky v osvětě velmi pokročit. Velký zájem z vaší strany je o grafické slajdy, které jsou zpracovávány z textů, které jsme publikovali. Z některých chystáme brožuru k blížící se konferenci v Ostravě. Postupně je vkládáme na nástěnky na Pinterestu. Pokud byste nějaké chtěli v tiskové kvalitě, napiště nám. Za drobný poplatek Vám je rádi pošleme.

ATYP magazínu je rok 4
Breakaři předvádí svůj tanec.

Příští rok náš Nadační fond ATYP s NF Auttalk bude spolupracovat na dalších slajdech k tématu inkluze a škola a na rozhovorech vycházejících z praktických zkušeností rodičů autistických dětí. Máme dál v plánu uskutečnit své sny v podobě tištěného časopisu ATYP, ale také rozjet mnoho projektů jako třeba Autism máma, Autism táta… a dále tvořit časopis nejen s odborníky, asistenty pedagoga, učiteli, ale v úzké spolupráci s vámi rodiči.

ATYP magazínu je rok 14
Část redakce ATYP magazínu.

Do redakce nám přišly další básně na téma Mému autistickému dítěti a věřte, že nás pokaždé dojmou. Brzy si je přečtete opět na Facebooku ATYP magazínu na nějakém krásném slajdu. Atyp magazín bude i nadále spolupracovat se všemi napříč autistickými vodami. A pokud se nám podaří dosáhnout dotací, chceme publikovat každý den článek a vyjíždět za vámi na reportáže.

Přesto si Vás na závěr dovolím požádat, pokud Vy sami nebo nějaká firma ve Vašem okolí chcete poslat ke konci roku peníze nějaké neziskovce, požádejte je o finanční pomoc na osvětu prostřednictvím ATYP magazínu.  Děkujeme několika dárcům, kteří nám každý měsíc posílají částku, kterou sami určili jako “předplatné”. Vážíme se toho, že si váží naší práce.

Vážení přátelé,

partneři, inzerenti, chcete-li nás finančně podpořit, můžete zaslat svůj příspěvek na účet Raiffeisen Bank 9756596001/5500. Všechny prostředky budou použity na činnosti, které jsou v souladu s posláním NF ATYP. Obratem Vám pošleme potvrzení o daru.

Děkuji za celou redakci. Dagmar E. Holá

foto Stanislav Kolařík a Roman Chytil.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení