Atypical a The Good Doctor - dva aktuální seriálové hity o autismu pohledem autistky

Atypical a The Good Doctor – dva aktuální seriálové hity o autismu pohledem autistky

V poslední době se v autistické komunitě (převážně té zahraniční) mluví o dvou seriálových hitech, jejichž děj je založen především na faktu, že hlavní hrdinové mají nějakou formu autismu – The good doctor (Dobrý doktor) a Atypical (Atypický). Oba seriály mají na IMDb přes osm hvězdiček a na ČSFD jim diváci v hodnocení dali přes 80 %.

The good doctor

The good doctor je nový seriál z dílny ABC, který měl premiéru 25. září. Hlavním tvůrcem TGD je David Shore, tvůrce slavného Dr. House a je inspirovaný jihokorejským seriálem z roku 2013.

Hlavním hrdinou je mladý lékař Shaun, který právě dokončil školu a získal výcvikové místo na prestižní klinice v San José. Shaun má vysoce funkční autismus (poznámka: všechny podtypy autismu jako Aspergerův syndrom se v USA sloučily do jediné diagnózy – porucha autistického spektra, AS v USA tedy oficiálně neexistuje) a mimo jiné i savantské schopnosti, které z něj v určitých oblastech dělají génia.

Nemocniční výbor ale nechce Shauna přijmout kvůli jeho diagnóze – cítí vůči němu předsudky a bojí se, že Shaun na takovou profesi nemá. Jelikož je ředitel nemocnice zároveň i Shaunův známý, přinutí výbor, aby mu dal šanci. Tu Shaun dostane především proto, že cestou do nemocnice zachrání život těžce raněnému klukovi a pomůže svým budoucím kolegům, kteří přehlédnou životu rozhodující detail, jejž dokáže vidět jen Shaun díky svým savantských schopnostem.

Už samotný trailer je skvěle sestříhaný, takže když jsem na něj náhodou před půl rokem narazila, okamžitě jsem věděla, že tento seriál musím vidět. A ačkoliv ještě neměla premiéru zatím ani celá první řada, TGD zatím vypadá hodně nadějně.

Atypical a The Good Doctor - dva aktuální seriálové hity o autismu pohledem autistky 2

Plusy: + Autismus a Savant syndrom jsou odděleny na rozdíl od slavného Rain Mana. Pouze jeden z deseti autistů má zároveň Savant syndrom (neboli syndrom učence). Zároveň je zde ukázáno, že se nemusí vždy pojit s mentální retardací.
+ Postava Shauna není napsaná jako striktně racionální až robotická, ale jako velmi citlivá a empatická osoba, která jen neví, jak se spojit s ostatními. Nepůsobí jako arogantní sobec, jako některé jiné filmové AS postavy, ale jako extrémní introvert, který v divácích může vyvolat až ochranitelské sklony.
+ Vyobrazení šikany, kterou ve svém životě zažije většina autistů.
+ Tvůrci najali autistického herce, aby hrál autistického pacienta, se kterým se Shaun setká.
+ Domněnka, která několikrát zazní, že autismus může mít i svoje výhody, které neurotypici postrádají. A proslov ředitele nemocnice o autismu v prvním díle
+ Nejen Shaun se učí od neurotypiků, ale i neurotypici od něj, především je naučí nedávat tolik na předsudky.
+ Vyobrazení toho, jaké problémy může Shaun v životě zažívat kvůli své jinakosti (nejen kvůli autismu, ale i kvůli savantským schopnostem).
+ Skvělý Freddie Highmore v hlavní roli.

Mínusy:
– Na to, že Shaun má údajně představovat takzvaně vysoce funkčního samostatného autistu, mívá problémy těch středně funkčních, kteří nejsou schopni žít bez pomoci dalšího člověka (osobně pár takových znám). To působí poněkud zvláštně.

~ Vlastní hodnocení: 87 % ~

Atypical

Atypical je seriál od společnosti Netflix, která vytvořila například seriál Průměrňákovi, kde se též objevuje postava s autistickými prvky. Atypical a The Good Doctor - dva aktuální seriálové hity o autismu pohledem autistky 1První díl seriálu Atypical měl premiéru 11. srpna a momentálně se připravuje druhá řada.

Hlavním hrdinou je teenager Sam s vysoce funkčním autismem, který se na začátku seriálu rozhodne, že by chtěl mít přítelkyni, a společně s jeho sebevědomým kamarádem a radami od terapeutky se pustí do hledání.

Děj se netočí pouze okolo Sama a jeho snahy najít si přítelkyni, ale i kolem osudů ostatních postav – jeho matky, která je přehnaně ochranitelská a snaží se být zase trochu sama sebou, otce, který se se Samem sbližuje, a jeho sestry se svými vlastními vnitřními démony. Jedná se tedy o typicky vztahový seriál okořeněný tématem autismu.

Trailer působí poněkud rozpačitě a ozývají se i rozpačité reakce z autistické komunity, ale osobně si myslím, že Atypical je rovněž jeden z těch lepších děl o autismu.

Plusy:
+ Sam není vykreslen jako matematický génius nebo jako autista, který se zajímá jen o vlaky a astronomii. Zajímají jej především tučňáci a zvířecí svět obecně, což opět ukazuje jinou část spektra, tedy tu běžnější.
+ Sam občas rozpozná sarkasmus a vtip, dokonce i pochopí, když se mu spolužáci vysmívají, i když mu není jasné proč. Tím, jak dospívá, se lépe začíná orientovat v NT světě, což bývá u těch takzvaně vysoce funkčních běžné.
+ Náznaky toho, že některé problémové chování v dětství (způsobené například hypersenzitivitou) se může během dospívání zmírnit, anebo vymizet úplně.
+ Sam někdy vysvětluje svoje chování a smýšlení, což pro lidi, kteří o autismu sotva jen slyšeli, může být edukační.
+ Vyobrazení toho, jaké problémy může Sam v životě zažívat kvůli své jinakosti.
+ Zmínka o tom, že někteří autisté mají empatii a velmi silnou, jen neví, jak jí dát průběh.

Mínusy:
– Sam místy působí až zbytečně hrubě a lehce bezcitně i na mě jakožto na autistu.
– Vedlejší postavy dostávají až zbytečně moc prostoru na úkor Samova dobývání milostného světa.

~ Vlastní hodnocení: 73 % ~

Oba seriály najdete ke stažení s titulky anebo online.

___________________

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

2 komentáře

  1. Velmi hezky a přehledně zpracovaný článek, jsem moc vděčná za doporučení toho prvního seriálu zmíněného v něm-the Good doctor.Sice jsem si zatím pustila teprve 1. díl ale velmi to na mne zapůsobilo 🙂

Přihlášení