O Vánocích čtěte knížky, abyste se nezbláznili 1

O Vánocích čtěte knížky, abyste se nezbláznili

V redakci ATYP magazínu nenajdete nikoho, kdo by měl rád nákupy a především nákupy v prosinci, kdy obchody jsou přeplněné strkajícími se agresivními lidmi, aby uspokojili materiálního ducha Vánoc. Zásada v prosinci je: omezit návštěvy obchodů a obchodních domů na ještě větší minimum.

Jediné obchody, které jsou “povolené”, jsou ty s knihami. Často právě zde je možné při dobré kávě nebo lahodném čaji posedět dokonce i v klidu, začíst se nebo si popovídat s někým, koho chcete třeba právě 23. 12. vidět. Poté ještě zakoupit knihy pod stromeček, protože bez nich si Vánoce neumím představit.

V ČR ročně vychází okolo 17 tisíc knih. Odhaduji, že knihomol přečte maximálně tisícinu. Proto doporučení, které knihy zakoupit musí být vždy subjektivní. I recenzenti velkých médií nejednají jinak. Recenzují knihy svých oblíbenců a oblíbených nakladatelství. Nebo naopak knihu, u níž mohou psát jedovatě.

Jaké knihy najdou mé děti a já sama pod stromečkem?

Nejlepší spojovačky Minecraft a Trénink mozku pro děti. Na Fantastická zvířata ilustrované vydání se těšíme všichni. Mladší syn chce navíc Obra dobra od Ronalda Dahla a starší syn hledá knihu, která ho zaujme od první řádky, jinak ji odmítne. Zkusím se jako Ježíšek trefit knížkou Trosečníky v čase a prvním dílem Apollónův pád – Utajené Orákulum. Jistotu bych měla u oblíbeného Davida Williamse, ale snad můj aspík přežije změnu a shledá první větu obou knih dostatečně dobrodružnou. 

O Vánocích čtěte knížky, abyste se nezbláznili 4

Pro sebe si naděluji Knihu neobyčejných kouzel z nakl. Albatros, kterou určitě budu dětem předčítat. Je to od autorů bestsellerové tygří trilogie. Byly napsány prioritně pro práci s dětmi, které mají ADHD, ale… Já sama jsem je předčítala synovi, který má Aspergerův syndrom a bylo zajímavé, jak jsem díky knize otevřela jeho vnitřní svět. Nebo spíše, jak on otevřel mě svůj vnitřní svět, ve kterém je ve sluji malý dráček, s nímž se mazlí, ale který se někdy změní v nevychovaného obřího draka. 

O Vánocích čtěte knížky, abyste se nezbláznili 7

Kdybych měla dceru, obdaroval by ji Ježíšek sérii knih Rafaelova škola od Renaty Štulcové (nakl. Maitreia). Protože nemám, tak si čtvrtý díl Vlnění nymf dám sama sobě. Vyšel v listopadu a už se na něj moc těším.

O Vánocích čtěte knížky, abyste se nezbláznili

Nemám moc ráda úsloví Co nás nezabije…, přesto jsem si už vánočně zabalila stejnojmennou knihu od Stephena Josepha (nakl. Portál), protože mě možnosti traumatického růstu vždy zajímaly. Tak snad zvládnu při všech svých aktivitách ještě tuto odbornou knihu. Pak mi koučka Gabriela Böhmová, ke které chodím na podpůrnou skupinu pro rodiče autistických dětí, zaujala tím, že doporučila knihu od Jany Peclové: praktická psychologie pro manažery To je ono! (nakl. Portál) Tak přeci jen nějaká předsevzetí pro změny v sobě a v práci na rok 2018 bych si měla dát, že? K tomu mi ta kniha jistě dá nápady. Jak přežít, když nemám kamarády a Jak přežít, když se často bojím doporučuji pro předčítání dětem a přitom si k tématům povídat. Děti vám přitom prozradí i to, co by jste z nich jinak nevypáčili. 

O Vánocích čtěte knížky, abyste se nezbláznili 8

Z Knižního klubu jsem si vybrala Umění najít pravou míru od Anselma Grüna. Autora, kterému křesťanství věřím, při setkání s ním opravdu vychází vůně po Bohu. A pokud budu o Vánocích či někdy jindy v příštím roce ve stavu, kdy se budu potřebovat odklonit od svého příběhu aspoň na pár večerů, tak si naděluji novou knihu Markéty Harasimové Purpurové doteky, V článku S Markétou Harasimovou proti depresím si můžete přečíst něco o ní i její předešlé knize Poháry touhy

O Vánocích čtěte knížky, abyste se nezbláznili 10

Josef Schovanec: Základky neumí zaujmout autistické dítě, ale na specializované třídy nevěřím 3
Vítejte v Autistánu, nová kniha z pera Josefa Schovance.

Knihy o autismu a ADHD, pedagogice kupuji v průběhu roku. Ale přeci jen připomenu ty, které mě opravdu zaujaly.

Pokud ještě nemáte Kluka z kostek, tak doporučuji. Hlavně tatínkům. Psali jsme o ní v textu Kluk z kostek aneb o jednom otci, který se bál autismuPakliže chcete něco vědět o autismu, čtěte především články a knihy od nich. Pokud ještě nemáte, tak si přejte pod stromečkem najít Vítejte v Autistánu od Josefa Schovance, A proto skáču, Jiní… Ne horší. Jestliže chcete skoncovat s mýty, že ADD a ADHD v dospělosti neexistuje, přejte si novou knihu z nakl. Grada “Nepozornost, hyperaktivita a impulzivita. Zápory i klady ADHD v dospělosti“. Z pedagogiky doporučuji knihu A co já s tím? od asistentky pedagoga Jany Bradley, která působila na školách v USA i v ČR. Z oboru duševních nemocí samozřejmě doporučuji knihy naší redaktorky Markéty Dohnalové, která vydává autobiografie o své nemoci a žití s ní v nakl. Triton.   O Vánocích čtěte knížky, abyste se nezbláznili 2

Nádherná kniha je Léčba koněm z nakl. Portál. Pokud ji chcete mít, pošlete nám básničku na téma „mému autistickému dítěti“. Může to být i krátký text, dopis, netrváme na verších. Touto knihou máme možnost obdarovat 6 čtenářů ATYP magazínu. Některé maminky už nám do nového projektu Autism máma přispěly. 

Osobně se ještě těším na knihu z nakl. Portál, kterou mám chuť ani nebalit a hned se na ni vrhnout. Kdo je tu vlastně blázen? Tak kdo? Co myslíte?

 

Užijte si Vánoce a nezblázněte se.

Za redakci ATYP magazín Dagmar E. Holá

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Jedna odpověď

Přihlášení