Tři předsevzetí, která zaručeně s radostí splníte

Tři předsevzetí, která zaručeně s radostí splníte

Dostalo se mi té cti, napsat malé zamyšlení do nového roku. Měli by to být taková tři předsevzetí pro nás rodiče. Něco co nám možná pomůže podívat se na některé věci z jiného úhlu. A jelikož je dnes už  první týden v lednu (což znamená, že mám skluz) bude se mé první předsevzetí týkat času.

1. Udělejte si na sebe čas

Udělejte si na sebe čas a nejen na sebe. Také na své blízké. Pravidelně se mě můj supervizor ptá, zda už mám v diáři naplánovanou dovolenou, zapsané všechny besídky svých dětí a podobně. A já dost často zjišťuji, že se mi tam hromadí klienti, mezi které se pak horko těžko snažím vsunout i nějakou tu dovolenou. A to není zrovna ideální. A tak do nového roku vstupuji s představou, že si udělám víc času sám na sebe a na své nejbližší. To samé bych doporučil i vám. Čas je to nejcennější, co máme, a tak dobře zvažujte, do koho ho budete investovat. A když jsme sami u sebe, ještě chvilku tam zůstaneme. V devadesátých letech mě, ještě jako kluka, zaujal americký seriál Městečko Twin Peaks. Speciální agent FBI Dale Cooper zde vyšetřuje mysteriózní vraždu. Mně však v hlavě zůstala jedna věta: „Harry, prozradím vám malé tajemství. Každý den, aspoň jednou si dejte malý dárek. Neplánujte to, nečekejte na nic. Prostě to udělejte. Třeba si kupte novou košili, zdřímněte si v kanceláři, nebo si dejte dva šálky dobré horké černé kávy, jako je tahle.“ A proto další předsevzetí.

2. Každý den malý „dárek“ pro sebe

Zní to možná jako banalita, ale už léta to doporučuji svým klientům, a má to podivuhodné účinky. Celý dny na něčem pracujeme, ale jak už jsme si řekli, na sebe si moc času neuděláme. A tak doporučuji, dát si každý den nějaký malý dárek. Nemusí to být nic převratného. Dostanete chuť na jahodový koláč, a prostě si ho koupíte – uděláte si radost. Ale je dobré si to pojmenovat. Až večer budete usínat, můžete si říci, dnes jsem si udělal radost jahodovým koláčem. Jindy to bude třeba 20 minut odpočinku, i když budou hořet všechny termíny. Prostě si každý den dejte malý dárek. Mé poslední zamyšlení směřuje k našim dětem. A samozřejmě i k nám. Do nového roku vstupujeme většinou s novým elánem a plánujeme, do čeho všeho se pustíme. Jak začneme hubnout, cvičit, navštěvovat tyhle a tamty kurzy. A podobně organizujeme život i našim dětem, které jsou pak mnohdy přetížené. A tak říkám: nechme děti nudit. Je to velice důležitá zkušenost.

3. Nechme naše děti nudit se

Na začátku své profesní kariéry jsem řadu let učil. A už tenkrát jsem byl překvapen očekáváním svých studentů, že je budu bavit. Mám pocit, že se to v proběhlých letech ještě znásobilo. Naše děti, a nejen ty, očekávají, že je budeme bavit. Nuda je ale prospěšná. Dítě tak může objevovat své skutečné možnosti, kapacitu tvořit a hrát si. Není pouhým příjemcem a konzumentem, ale stává se tvůrcem. Nechme tedy naše děti zažít i nudu.

Jinak vám všem přeji v novém roce mnoho malých dárků, spoustu času na sebe a trochu nudy.

Tři předsevzetí, která zaručeně s radostí splníte 2

________________

text Martin Galbavý, psychoterapeut

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení