Vyber si svou diagnózu aneb z čeho blázníš? 2

Vyber si svou diagnózu aneb z čeho blázníš?

Měsíc bláznovství pořádá organizace Práh jižní Morava pod záštitou Mgr. Marka Šlapala, náměstka hejtmana Jihomoravského kraje, ve spolupráci s Anabell, Psychobraní a Nevypusť duši. Všechny akce, kromě Zdi bláznovství, probíhají v Café Práh, v Galerii Vaňkovka a Ve Vaňkovce. Na pár úvodních slov jsme se zeptali ředitelky organizace Práh jižní Morava PaedDr. Blanky Veškrnové.

Paní ředitelko, kdy se konal Měsíc bláznovství poprvé?

Poprvé jsme se snažili pravdivě informovat o duševních nemocech v roce 2002 a zapojili se tak do kampaně, která již v Praze existovala. Od té doby se situace změnila a destigmatizační kampaň Měsíc bláznovství „držíme“ v ČR sami.

Je to čistě brněnská záležitost, nebo se přidali už i jinde? 

Asi již čtyři roky se snažíme spolupracovat s dalšími poskytovateli služeb, nebo těmi, kteří se snaží měnit pohled na lidi s duševním onemocněním – Nevypusť duši, Psychobraní, projekt Spolu a nově s Centrem Anabell.

Vyber si svou diagnózu aneb z čeho blázníš?
Jaká diagnóza by padla tobě? foto archiv Práh Jižní Morava

Pozorujete mezi lidmi každým rokem větší zájem? Jak je to s návštěvností?

Zájem o některé z akcí je obrovský. Zejména o ty akce, kde představují svůj životní příběh lidé se zkušeností s duševním onemocněním. Já se vždy chodím dívat, protože do sálu se vejde cca 200 lidí.  Zájem ale projeví i 4000 osob, ale sál není nafukovací. Jedná se většinou o mladé lidi, studenty. Při pohledu do sálu si vždy říkám: Dalších 200 lidí nebudou mít takové předsudky vůči lidem s duševním onemocněním, jaké měli jejich rodiče. Ten pocit je neskutečný.

Na co speciálně nás chcete pozvat?

Rozhodně na Zeď bláznovství, kde lidé mohou napsat, z čeho blázníš, také na veřejnou debatu o transformaci psychiatrie i na ty příběhy lidí se zkušeností s duševním onemocněním. Ale, kdybyste měli čas, můžete navštívit všechny akce, i ty relaxační jako vernisáž, nebo koncert.

______________

Rozhovor vedla Markéta Dohnalová / foto archiv Práh Jižní Morava

Vyber si svou diagnózu aneb z čeho blázníš? 1
Lidé mohou do 6. dubna v Brně zapisovat na Zeď bláznovství, foto archiv Práh Jižní Morava

4. 4. – 6. 4. ZEĎ BLÁZNOVSTVÍ / náměstí Svobody – od 9.30 h do 17.00 h
Z čeho blázníte? Co vám pomáhá se nezbláznit? Přijďte se podívat, jak jsou na tom ostatní a pokud něco nenajdete, nebojte se vyjádřit. Ti nejotrlejší si mohou vyzkoušet, jaké to je se zbláznit na vlastní kůži.

4. 4. od 14 h / Půl roku existence CDZ Brno – práce zdravotně – sociálního terénního týmu

4. 4. od 17 h / Veřejná debata o reformě psychiatrie
Zveme vás na veřejnou debatu zaměřenou na procesy reformy psychiatrie. Můžeme společně diskutovat o podstatě změn přinášejících nové prvky podpory pro lidi s diagnózou závažného duševního onemocnění z pohledu psychiatra, lidí s vlastní zkušeností s duševní nemocí, jejich blízkých lidí a zástupců Ministerstva zdravotnictví pro reformu psychiatrie v Jihomoravském kraji.

5. 4. od 18 h / Vernisáž výstavy Martina Vybírala – fotografie
12. 4. od 10 h / Workshop pro SŠ „Jak se pozná, že už jsem se zbláznil”
12. 4. od 18 h / Příběhy lidí se zkušeností s duševním onemocněním
13. 4. od 17 h / Jak poznám, že potřebuji odbornou pomoc – Nevypusť duši
Včasná návštěva odborníka je zásadní pro úspěšnou léčbu duševního onemocnění. Jak ale poznat, že „už je čas”? Na workshopu si ukážeme, čeho si všímat u sebe a u druhých, abychom poznali, že je už třeba vyhledat odbornou pomoc.

16. 4. od 17 h / Jak se mít rád/a – workshop – Anabell
Duševní potíže často souvisí s nízkým sebevědomím. Naučit se mít se rád je nejenom důležitá součást léčby, ale i ta nejlepší prevence duševního onemocnění. Zveme vás na workshop, kde si ukážeme cvičení a techniky, které mohou podpořit pocit sebepřijetí.

19. 4. od 19 h / Koncert pro Práh – Hovaduo, Máta, Naslouchej mandarinkám
25. 4. od 17 h / Třetí meziresortní setkání k podpoře vzdělávání osob s duševním onemocněním
26. 4. od 10 h / Síťování služeb v Brně

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení