Na konferenci NAUTIS magazín ATYP nebude 1

Na konferenci NAUTIS magazín ATYP nebude

V nejbližších dnech se koná 4. kazuistická konference NAUTIS “Autismus v praxi”. ATYP magazín na ní nebude. Můžete se sami zamyslet nad tím proč. 2. října jsem požádala o možnost volného vstupu na konferenci. A rovnou nabídla, že napíšu i více textů: “Článek z konference budu psát do ATYP magazínu. Popřípadě i další texty z některých přednášek.” 4. října mi přišla odpověď: Dobrý den, Bohužel novinářský vstup na konferenci nenabízíme. Děkuji za pochopení, Ing. Renata Němcová, Ph.D., ředitelka střediska vzdělávání.

Za víc jak dvacet let práce v médiích mám velmi mnoho známých mezi novináři. Proto jsem si dovolila požádat jednu novinářku o test, protože máme v ATYP magazínu podezření, že jsme od NAUTIS diskriminováni nebo v lepším případě ignorováni. Já osobně jsme zvána pouze na akce jako rodič nebo za ATYP na předávání cen APLAUS. Zvolila jsem kolegyni, která má k tematice trochu blíž, a to tím, že píše z oblasti školství. Důvodem bylo i to, že pokud by ji NAUTIS na konferenci pustil, tak by třeba opravdu šla. Požádala jsem ji tedy o tom, aby napsala NAUTIS, že by ráda šla na konferenci. 19. října mi tato kolegyně z jedněch novin překopírovala část z emailu od NAUTIS: “…reaguji na Vaši žádost o volný vstup na Kazuistickou konferenci, kterou jste poslala kolegyni Renatě Němcové. Oficiálně novinářské akreditace nenabízíme, pokud Vás ale účast na konferenci zajímá v souvislosti s konkrétním chystaným článkem, ráda Vám vyjdu vstříc. Budeme pak rádi když v daném článku ocitujete odborníky NAUTIS, případně zmíníte zkušenosti irských kolegů. Je pro nás důležité aby se o tématech (kazuistikách) prezentovaných na konferenci měla možnost dočíst i širší veřejnost. S pozdravem Kateřina Szczepaniková, DiS., Ředitelka pro rozvoj a vnější vztahy, Národní ústav pro autismus, z.ú. (NAUTIS)”

Potvrdilo se mi tedy, že zřejmě ATYP ignorují a mnoho jiných věcí, které mi sdělují jiní aktivní rodiče v oblasti PAS, kteří si založili nějakou aktivitu, projekt či přímo neziskovku. Ale řekla jsem si, že nebudu dělat negativní závěry a ještě ten samý den jsem napsala znovu Ing. Renatě Němcové: “Vážená paní Němcová, zatím se mi nestalo, že by mě na nějakou konferenci nepustili, když o ni budu psát nebo bych chtěla napsat. Vy nemáte zájem, aby se skrze ATYP magazín, který je především pro lidi s autismem a jejich rodiny, dozvěděli vše, co právě v oblasti péče o lidi s autismem dělá NAUTIS? Ne všichni se dostanou na konferenci, ne všichni si ji mohou dovolit zaplatit. Navíc ATYP magazín nečtou jen rodiny lidí s PAS, ale širší veřejnost, odborníci, pedagogové, studenti vysokých škol a další, takže i ti by byli informováni o tom, co bude na konferenci. Jsem s pozdravem. Dagmar Holá, šéfredaktorka ATYP magazínu”

Odpověď přišla druhý den: “Dobrý den, Velmi se omlouvám, ale opravdu novinářský vstup na konferenci nenabízíme. Přeji hezký den, Ing. Renata Němcová, Ph.D., ředitelka střediska vzdělávání, Národní ústav pro autismus, z.ú. (NAUTIS)”

Zkusila jsem to 15. října tedy přímo u paní  Kateřiny Szczepanikové, Dis., která psala mé kolegyni z jiného média: “Vážená paní Szczepaniková, prosím, byl by možný volný vstup na konferenci 19. října? Článek z konference bych psala do ATYP magazínu. Popřípadě i další texty z některých přednášek. Přeji hezký den. Dagmar Holá, šéfredaktorka ATYP magazínu”

Odpověď z NAUTIS 16. října

Dobrý den paní Holá,

o Vaší komunikaci s paní Renatou Němcovou jsem informovaná, bohužel Vám ale nemůžeme vyhovět. Důvody Vám už kolegyně napsala. S pozdravem, Kateřina Szczepaniková, DiS., Ředitelka pro rozvoj a vnější vztahy, Národní ústav pro autismus, z.ú. (NAUTIS)

Kde je problém? Národní ústav pro duševní zdraví nás vždy na konferenci pustil. Národní ústav pro vzdělávání rovněž. Co je s osvětou špatně v Národním ústavu pro autismus? O konferenci si nepřečtete ani v tom jiném médiu. Kolegyni se nelíbilo, že jí někdo diktuje, o čem bude psát a jaká jména tam má dát. Domnívám se, že na konference se novinářské akreditace dávají. Zejména pokud jsou hrazené z dotací. Pro jistotu jsem vznesla dotaz ohledně konferencí a mé diskriminace na Syndikát novinářů (Praha a Středočeský kraj).

ATYP magazín byl nominován na Křišťálovou lupu. Pro ty z Vás, pro které přinášíme osvětu a edukativní materiály a chtěli jsme i z konference NAUTIS, prosíme, dejte nám hlas.

Za celou redakci děkuje šéfredaktorka Dagmar Edith Holá.

Na konferenci NAUTIS magazín ATYP nebude

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

2 komentáře

  1. Národní ústav pro autismus – Nautis Dobrý den, paní Holá, důvody, kvůli kterým nedáváme novinářské akreditace na kazuistické konference a semináře, jste dostala vloni, ani letos se v této věci nic nezměnilo a nepředpokládám, že by to bylo příští rok jinak. Je to kazuistická konfrence, výpovědi lidí s PAS , které tam můžete slyšet, jsou často velmi intimní, i odborníci mluví o konkrétních lidech, jejichž identita je snadno rozpoznatelná i když nepadne jejich jméno. Často jsou tito lidé i přítomní. Někteří vystupující nechtěli být jmenovitě ani na pozvánkách. Na začátku konference standardně zazní žádost, aby nikdo z přítomných nepořizoval žádné záznamy, ani fotky, nešířil informace, které se dozví v souvislosti s konferencí. Zveřejňujeme pouze fotografie některých přednášejících odborníků a dáváme si pozor, aby na slidu za jejich zády nebylo nic citlivého. V tomto duchu jsme odpovídali i rodičům, když si žádali online přenos z konference ci přepisy kazuistik. Na konferenci se nám vždy podařilo vytvořit důvěrné prostředí, kde se ani posluchači nebáli zeptat na poměrně citlivé věci a byli bychom rádi, aby to tak i zůstalo. Samozřejmě vás rádi uvidíme na jakékoliv osvětové a vzdělávací akci určené veřejnosti, kterých pořádáme během roku celou řadu, ale kazuistické konference bohužel pro tvorbu článků využít nejde. Nejbližší akce určená veřejnosti se koná 31.10. v Karlových Varech. Jste srdečně zvána. Více info na našem webu. S pozdravem Magdalena Thorová, Národní ústav pro autismus – Nautis

  2. Vážená paní Čáslavská, loňské informace byly k rodičovské skupině. Ne ke konferenci. Už jsem psala reportáže z podpůrných skupin i terapeutických setkání rodičů,… Vím, jak se píší citlivá témata. Jsem také maminka dítěte s PAS. Nebudeme se ale vymlouvat na citlivé téma. Jak je tedy možné, že kolegyně z jiného média tam přijít mohla? Spolupráci z Vaší strany nenasvědčuje to, že jste mi nenabídli žádnou možnost jako jí, i když jsem měla zájem o konferenci psát. Zástupkyně Syndikátů novinářů to ohodnotila jako diskriminaci.

Přihlášení