ATYP magazín slaví a vždy současně s premiérou Fantastických zvířat

ATYP magazín slaví současně s premiérami Fantastických zvířat

Milí čtenáři a příznivci ATYPu,

jsme rádi, že můžeme společně oslavit, byť jen on-line, už druhé výročí. Před dvěma lety vyšel jako první text v ATYPu můj článek o skvělé postavě, Mloku Scamanderovi z Fantastických zvířat. Byla jsem tehdy požádána, abych rychle sepsala článek právě o Mlokovi, protože jsem zmínila, že si myslím, že se nachází na autistickém spektru, což před pár dny v rámci premiéry druhého dílu naznačil i jeho představitel – Eddie Redmayne. Mlok je úžasná ukázka toho, že i autisté, byť takto nebýváme vždy prezentováni, mohou být laskaví, empatičtí, přátelští a schopni samostatného života.

Jedná se sice pouze o fiktivní postavu, z fiktivního světa, přitom ale reprezentuje mnoho životních příběhů skutečných lidí. A i právě proto vznikl ATYP magazín – aby nepoukazoval jen na odvrácené stránky života s jinakostí, ale i na ty obyčejné, či dokonce pozitivní aspekty, jelikož i ty existují, a nejen o těch se snaží lidé na spektru vyprávět. Vždyť autismus je přeci spektrum, na to nezapomínejme.

Je stále se co učit, je stále co zkoumat a je stále nutné se snažit o destigmatizaci, která nepotřebuje jen slova vysokoškolsky vzdělaných, ale i slova lidí, kteří každý den vstávají s tím, že jsou odlišní, anebo mají nějaký hendikep.
Koneckonců přidružené psychické potíže, o kterých se v souvislosti s autismem hovoří nejvíc, jako jsou úzkosti, deprese a závažné fobie, se netýkají pouze lidí s autismem a lidí s ADHD, ale i lidí s vysokou inteligencí, introvertů, lidí ze složitého zázemí, perfekcionistů, lidí, kterým někdo zemřel, či se jim rozpadla rodina a mnoho dalších. Podle ADAA má 264 miliónů lidí úzkostnou poruchu a 322 miliónů lidí momentálně bojuje s depresí. A právě osvěta je prvním krokem v úspěšném boji s psychickými problémy, které minimálně jednou za život doběhnou téměř každého člověka.

Ale pojďme si nejdřív připomenout první narozeniny ATYPu, které jsme oslavili v prostorách Adventoru. Rok 2017 byl totiž pro ATYP magazín finančně úspěšnější, například i právě díky rozhovoru s hercem Markem Němcem, který vyšel krátce před prvními narozeninami a byl velmi čtený. ATYP byl úspěšný dokonce natolik, že jsme téměř dokázali být deníkem. Vycházelo 5 až 7 článků týdně. V roce 2018 se nepodařilo sehnat tolik sponzorů. Texty vychází 1 až 2x týdně. Autoři často píší zdarma. Finanční dary od vás čtenářů pokrývají práci grafičky a korektorky. I přesto se nám podařila s psychologem Přemyslem Mikolášem e-publikace s radami pro pedagogy, asistenty pedagoga a rodiče Společně ve společném vzdělávání s podtitulem Jak učitel a asistent pedagoga pomáhají dětem s PAS a ADHD ve společném vzdělávání.

ATYP magazín slaví a vždy současně s premiérou Fantastických zvířat 2

V roce 2019 chystáme kampaň na únor a duben s dalšími neziskovými organizacemi v oblasti PAS. Pokud se vám ATYP magazín, který se v listopadu dostal mezi nominované v Křišťálové lupě, líbí a nevíte, komu ke konci roku věnovat peníze a odečíst si tak dar z daní, budeme rádi za každý příspěvek. Díky darům můžeme některé články autorům zaplatit, můžeme si dovolit zaplatit korektorku a grafičku, která dodává osvětovým a vzdělávacím slajdům styl. Ty publikujeme především na Facebooku ATYP magazínu a jsou velmi sdílené. Připomeňme si například říjnový seriál Inkluze očima osobností, v němž budeme i nadále pokračovat. Odborníci, pedagogové a asistenti pedagoga odpovídali na otázku: Co zrcadlí specifické děti českému školství? Tento grafický seriál je také ke stažení na Pinterestu ATYPmag.  Dalším úspěšným osvětovým a vzdělávacím seriálem je Vědeli jste,… že?

V roce 2018 sice nebylo moc peněz, ale podařilo se navázat propojení s organizací Rytmus v rámci Týdne pro inkluzi a jejich kurzem Jak se stát obhájcem lidí s postižením, s NF Auttalk, Autismem jako dar a Misí Naděje, Adventorem, spolkem PAS, s Porozumíme autismu, spolkem Roprodesa, Jonášovým spolkem, ADAMem – autistické děti a my, Auticentrem, s organizací Za sklem a dalšími. Články z rubriky Diagnóza duše sdílí i Národní ústav duševního zdraví /NUDZ/. Dozvěděli jsme se, že nás sledují lidé z týmu ombudsmanky a ČOSIV – Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání. Síťování je trendy a my se úspěšně síťujeme.

Přejeme vám všem, milí čtenáři, aby se vám ATYP i nadále líbil a nám, co na něm pracujeme, také. A my si ještě přejeme, abychom zase měli finanční pomoc takovou, abychom mohli psát více článků jako v roce 2017, vytvořit další e-publikaci a uskutečnit v únoru a dubnu kampaň. A s premiérou Fantastických zvířat 3. se opět můžeme těšit na další příjemnou ukázku člověka na autistickém spektru.

_______________________

Děkujeme všem dárcům, že držíte ATYP magazín při životě.

Vážení přátelé, partneři, inzerenti, chcete-li nás finančně podpořit, můžete zaslat svůj příspěvek na účet Raiffeisen Bank 9756596001/5500.

 

ATYP magazín slaví a vždy současně s premiérou Fantastických zvířat 1

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení