Zátěžové přikrývky pomáhají nejen lidem s autismem

Zátěžové přikrývky pomáhají nejen lidem s autismem

Před více než rokem vyšel v ATYPu článek o Slovence Lucii, která se rozhodla začít vyrábět zátěžové přikrývky. Jedná se o pomůcku, která může výrazně zkvalitnit život nejen dospělých lidí a dětí na autistickém spektru, ale i lidí s dalšími problémy. Přikrývky Lucie Fabiánové si již našly cestu k desítkám zákazníků.

„Nejen od rodičů autistických dětí, ale i od neurotypiků, kteří mají problémy s usínáním, mi přichází mnoho hezkých poděkování. Píší, že jim přikrývka pomáhá. Už si ji u mě objednalo i několik odborníků, kteří ji využívají ve své praxi,“ říká Lucie, která sama je na autistickém spektru. Pozitivní zpětná vazba samozřejmě těší každého výrobce a Lucie v tom rozhodně není výjimkou.
Dostává e-maily i od potenciálních zájemců z České republiky. Když je ale odkazuje na námi již zveřejněný článek ve slovenštině, naráží na problém s neporozuměním obsahu textu. I proto se rozhodla požádat ATYP magazín o zveřejnění článku znovu, tentokrát v českém překladu, aby obsah zpřístupnila i českým zájemcům a budoucím uživatelům. Vzhledem k tomu, že brzy bude první výročí uvedení přikrývky na slovenský a částečně i český trh, můžete se v novém roce těšit na další podrobnější aktualizaci s fotkami a recenzemi.

Zátěžové přikrývky pomáhají nejen lidem s autismem 3

Zátěžové přikrývky pomáhají nejen lidem s autismem

Autistka Lucie (34 let) si všimla, že jí k lepšímu soustředění pomáhá zatěžování některých částí těla. Toto intuitivní pozorování si později potvrdila studiem zahraničních průzkumů, v kterých již bylo potvrzené, že jemné zatěžování těla působí terapeuticky. To ji inspirovalo k tomu, že si pro sebe vyrobila zátěžovou přikrývku. Poskytla nám i fotografie svého výrobku
„Terapeutická zátěžová přikrývka je pomůckou na zklidnění a relaxaci. Funguje na principu jemného hloubkového tlaku, jehož působením je tělo stimulováno k uvolňování serotoninu. Serotonin je hormon přirozený pro naše tělo, napomáhá k emoční pohodě,“ sděluje mladá žena, které před čtyřmi lety diagnostikovali Aspergerův syndrom.

Zátěžová přikrývka navozuje pocit bezpečí a objetí

Působení zátěžových přikrývek bylo v zahraničí ověřené při řadě neurologických vývojových poruch. Pomáhají dětem i dospělým k relaxaci. Zlepšují soustředění a pozornost. A všeobecně – napomáhají k uklidnění při emočním vypětí. „Při zatížení přikrývkou dochází k navození pocitu bezpečí. Lidé mají všeobecně tendenci cítit se bezpečně v objetí. U lidí, kteří jsou nekontaktní nebo ve stavech, kdy nedokáží dotyk přijmout, může zatížení simulovat pocit objetí,“ říká Lucie, která z vlastní zkušenosti ví, že toto jako autistka někdy potřebuje.

Zátěžové přikrývky pomáhají nejen lidem s autismem 1

Využití a přínos zátěžové přikrývky

Podle Lucie je přikrývka vhodná pro využití doma i v zařízeních jako jsou ústavy sociální péče, psychiatrické léčebny, chráněné bydlení pro lidi s MP a PAS, nemocnice a zařízení, která využívají Snoezelen (psychorelaxační a stimulační místnost). Zátěžové přikrývky jsou důležité při bazální stimulaci, stimulaci senzorické integrace a dalších terapeutických přístupech. Prostudovala si zahraniční výzkumy, v kterých bylo ověřeno, že přikrývky lze využívat zejména u klientů s poruchou autistického spektra, s poruchami pozornosti (ADHD, ADD) a s poruchami senzorické integrace. Velmi dobré výsledky se prokázaly i u lidí s DMO, Tourettovým syndromem, epilepsií, bipolární poruchou, schizofrenií, fetálním alkoholovým syndromem, Downovým syndromem, chronickou bolestí, traumatickým poškozením mozku nebo úzkostnými poruchami včetně posttraumatické stresové poruchy. Na západě zátěžovou přikrývku běžně využívají i neurotypičtí lidé, kteří trpí nespavostí nebo mají vysoce stresující životní styl.

Zátěžovou přikrývku je vhodné používat pro děti a dospělé s:

– poruchami autistického spektra
– fetálním alkoholovým syndromem
– ADD/ADHD, hyperaktivitou
– úzkostnými poruchami
– sydromem CAN (syndrom týraného a zneužívaného dítěte)
– posttraumatickou stresovou poruchou
– nespavostí
– všeobecnými projevy rozrušení, neklidu a nestability

Pravidelné používání přikrývky pomáhá

„Při zatížení klienta přikrývkou dochází k uvolňování serotoninu a melatoninu, což vede ke zvýšení celkové pohody. Přikrývka zlepšuje vnímání vlastního těla. To je důležitá schopnost, kterou mají lidé s neurologickými vývojovými poruchami nebo lidé vystavení dlouhodobému stresu, výrazně zredukovanou,“ vysvětluje Lucie.
Podle autorky „zátěžovky“, kterou vytvořila a zkoušela několik měsíců, napomáhá přikrývka rozvoji propriocepce, tedy schopnosti uvědomit si polohu těla v prostoru. Také navozuje schopnost uzemnění, což následně umožňuje lepší soustředění a pozornost. Pomáhá uživateli, aby se uklidnil při emočním vypětí, navozuje pocit bezpečí a klidu. „Výrazně napomáhá relaxaci před spaním a zlepšuje kvalitu spánku,“ říká Lucie a dodává, že ji považuje za nenahraditelnou pomůcku k tomu, aby se člověk mohl naučit sám uklidnit.

Lucie cvičí dlouhé roky jógu, právě s cílem zklidnit nervový systém, ale když se dostane do vysokého vypětí, ani jóga jí nepomůže tak, jak by pomohla u neurotypického člověka s přirozenou schopností propriocepce. V takových situacích se Lucie musí uchýlit k zátěžové přikrývce – ta jediná jí pomůže se uzemnit.

Zátěžové přikrývky pomáhají nejen lidem s autismem 2

Užitečné tipy pro rodiče/vychovatele

Přikrývku je možné kreativně využívat při některých uklidňujících hrách či praktikách. Např. hra na hamburgr nebo sendvič – dítě si lehne na břicho jako spodek hamburgru/sendviče a rodič mu „jako“ přidává na záda další vrstvy – formou lehké masáže. Na závěr se položí zátěžová přikrývka jako vršek hamburgru/sendviče.
u dětí s poruchou attachmentu – připoutání nebo se syndromem CAN je možné přikrývku využívat při hrách zaměřených na uzemnění a vytváření vazby s vychovatelem/pečovatelem – na vytváření bezpečného prostředí (hra na bezpečný domeček, vytvořený z přikrývky, apod.)
také je možné ji využít při uzemnění neklidného či hyperaktivního dítěte při cílených činnostech – jako je např. čtení nebo ústního procvičování učiva
možné je také použít ji k uklidnění dítěte při méně oblíbených úkonech, jako je např. stříhání vlasů, nehtů, česání anebo také u zubaře.

Z čeho se vyrábí zátěžová přikrývka

Tuto přikrývku vyrábí Lucie Fabianová, která má kromě Aspergerova syndromu (poruchy autistického spektra) také problém vnímat hranice vlastního těla. Také trpí hypersenzitivitou, úzkostmi a poruchami spánku. Sama na sobě si ověřila, že v krizových situacích nebo po náročném dni jí tato přikrývka dokáže navodit pocit uzemnění, uklidnění a umožní jí lepší spánek. „Zátěžová přikrývka je vyrobená z pevné tkaniny – směsi bavlny 70% a polyesteru 30%. Přikrývka se nyní vyrábí rovněž v inovovaném provedení – jedna strana je z pevné tkaniny, druhá z hebkého flísu. Je vyplněná PET kuličkami, které představují bezpečný a zároveň mimořádně odolný materiál. V přikrývce jsou rozložené rovnoměrně tak, aby poskytovaly optimální tlak,“ popisuje svůj výrobek Lucia. „Přikrývku jsem záměrně vyrobila v bezpodnětovém provedení, bez vzoru, v jemně krémové barvě. Tak brání přestimulování klientů s poruchou smyslového vnímání. Každý uživatel si tak může zvolit povlečení podle svých vlastních senzorických preferencí,“ uzavírá s úsměvem Lucie Fabianová.
Pro vás čtenáře už jen zbývá dodat, že pokud vás přikrývka oslovila, můžete si ji objednat na adrese: zatazovaprikryvka@gmail.com.

Více informací najdete na zatazovka.sk.

Parametry zátěžové přikrývky:

– všeobecně se váha přikrývky odvozuje od váhy uživatele. Platí vzorec 10 procent váhy klienta + 1kg
– preference uživatelů se mohou lišit
– někoho může uklidnit přikrývka těžší nebo lehčí než by odpovídalo vzorci
– v případě zájmu je přikrývku možno upravit na jinou hmotnost
– dodání: 4-6 týdnů – jedná se o produkt náročný na výrobu
– vyrábí se na zakázku

text Lucie Fabiánová / překlad Hana Brodníčková / foto archiv Lucie Fabianové / grafika Nadia Korbářová

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení