Do knihy Aspergerka jsem se ihned ponořila

Do knihy Aspergerka jsem se ihned ponořila

Když jsem narazila na informaci, že vyšla kniha Aspergerka od americké autorky Rudy Simone, věděla jsem, že ji musím mít. Takže jsem hned druhý den obíhala knihkupectví, a když jsem ji konečně sehnala, ihned jsem se doma ponořila do jejího čtení. Jak už napovídá titulní strana s podtitulem ,,Posila pro ženy s Aspergerovým syndromem”, jejím hlavním posláním je podpořit ženy s AS a dodat jim (snad) i sebevědomí.

Ačkoliv v Americe byla kniha vydaná už v roce 2010, k nám se v českém vydání dostala až na konci roku 2018, a to díky překladu Petry Diestlerové. Nicméně od chvíle, kdy se objevila v českých prodejnách, po ní byla poměrně velká sháňka. A je celkem jasné proč. Je to také první přeložená kniha od spisovatelky a hudebnice Rudy Simone. Tato autorka, sama žena na spektru autismu, napsala již pět knih: 22 věcí, které musí žena znát, pokud miluje muže s Aspergerovým syndromem, Od A do Z o PAS, Aspergeři v práci a nejnovější kniha Sexualita a ženy na spektru. Doufám, že budou také přeloženy.

Do knihy Aspergerka jsem se ihned ponořila 1
Povzbuzujte a podporujte své děti (na spektru autismu, s ADHD, nadáním,…) v jejich zájmech, ať už jsou jakékoliv, protože pro ně představují útěchu, bezpečí, štěstí a možná i geniální dovednost. A v nich také velmi pravděpodobně leží klíč k jejich budoucí kariéře. Rudy Simone: Aspergerka (nakl. Portál)

Aspergerka není jen obyčejná kniha, která popisuje psychické a fyzické problémy spojené s AS. Tento popis sice tvoří první část každé kapitoly, dále však následuje něco, co je dle mého názoru užitečnější, a to jsou rady. Ovšem nejde jen o rady aspergerkám, jsou zde zmíněné i rady jejich rodičům. To mi přijde skvělé. Krom toho ale každá kapitola obsahuje také praktické životní zkušenosti několika aspergerek, které zde vystupují anonymně.

Jako další výhoda a skvělá vlastnost této knihy se mi líbila její čtivost, text je rozdělen na kratší odstavce, což je dobré například pro lidi s ADHD, kterým dělá souvislý text velké problémy.

Aspergerka je knihou pro ženy, které se hledají
Rodiče musíte chránit své děti, i kdyby součástí té ochrany mělo být, že je naučíte, jak bránit své zájmy a budete je k tomu vést… Každý rodič by měl mít nulovou toleranci k šikaně, když dojde na jeho dítě. Fakt, že škola tvrdí, že má nulovou toleranci k šikaně, neznamená, že je to pravda. Nebojte se dělat vlny, když je toho tolik v sázce – vaše dítě. Rudy Simone: Aspergerka (Nakl. Portál)

Abych to shrnula, tuto knihu vážně doporučuji, ať už dívkám s AS nebo jejich rodičům, kteří hledají v tomto směru další informace, rady a tipy, či široké veřejnosti, která se chce o AS dozvědět víc. Nikdy jsem si nepřipadala tak chápaná, jako když jsem se ponořila do čtení knihy Aspergerka. Ta kniha je úžasná.

_____________

Anežka B. (19 let, AS)

(Vzhledem k velké stigmatizaci lidí na autistickém spektru, neuvádíme příjmení u těch, kteří si přejí zůstat v anonymitě.)

Další recenzi knihy Aspergerka si můžete přečíst od Veroniky: Aspergerka je knihou pro ženy, které se hledají.

Do knihy Aspergerka jsem se ihned ponořila 3

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení