Autistan Day se slaví dnes i na Slovensku

Autistan Day se slaví dnes i na Slovensku

Autistan Day je o setkání autistů, kteří budou tentokrát hostitelé neurotypiků. Autistán není fyzický stát, ale manemový (manema – místnost v srdci, kde máš své blízké a přátele, i když jsou daleko). Tam, kde jsou autisté, je i kousek Autistánu. Otcem myšlenky je Josef Schovanec. Je to opak Světového dne autismu, kdy 2. 4. organizace, které rozhodují o autistech, aniž by je pustily ke slovu, rozsvítí modrá světla a oslaví Světový den porozumění autismu.

Autistan Day organizuje centrum státu Autistán v Riu de Janeiru a vznikl proto, že Autistáncům vadí přístup – o nás, bez nás. Aktuálně na konferencích o autismu, které jsou v České republice v dubnu měsíci o porozumění autismu minimálně čtyři, není ani jeden Autistánec, je třeba ješte něco dodávat? Proto stát Autistán, proto vznikl Autistan Day 31. 3. Pro mnohé odborníky  je autismus jen práce nebo dokonce byznys, tak se nedá očekávat skutečné porozumění, empatie a pomoc. Bohužel ani od rodičů, od milých lidí, kteří si v dubnu změní profil na FB na modrý a budou vést vedle svého dítěte nebo dospělého na spektru soustrastné řeči, že autismus není dar a přidají detaily z jeho života, aniž by si všimli, že svými necitlivými vyjádřeními přímo před ním, zhoršili jeho stav.

„V dubnu celý svět „rozumí“ autismu více než Autistánci,“ domnívá se Sandra Bartoníková i její syn Dominko. Proto se rozhodli myšlenku Autistan day rozšířit na Slovensko. V tento den zvou do Blatnice pod Sv. Antonínkem. „Zveme vás na kávu, hračky, „pokec“ a manemovou zábavu. Porozumíme vám, nebojte se, děláme to stále, možná, když s námi „pokecáte“, porozumíte i vy nám. „Pokec“ nemusí vždy znamenat pohyb úst se zvukom, možná si něco napíšeme (jsem neverbální), alebo si spolu zaskáčeme, zatočíme se, nebo si budeme číst vzájemně své pocity, to umíme dobře, naučíme vás to také,“ napsal do ATYP magazínu Dominko.

Nejsme proti akcím Porozumění autismu, jen vás chceme poprosit, abyste sa podívali, zda mezi organizátory nebo řečníky vaší akce, máte aspoň jednoho autistu. A zda se tam cítí dobře. Aby to nebylo o tom, že (pokud tam vůbec je) to musí protrpět s vypětím všech sil, potom přijde večer domů a zhroutí se, zatímco vy si budete užívat večerní pohodu po dobře vykonané práci, budete svůj dobrý skutek rozebírat v kruhu rodiny i na sociálních sítích s povznášejícími pocity, jak rozumíte autistům.

_________________

text Dominko F. Bartoník, Sandra Bartoníková, Dagmar Edith Holá

Více o založení Autistánu a jeho vlajce zde

a na portálu Autistan.orgAutistan Day 31. 3.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení