U nás jsou prázdniny vysvobození, říká matka 3 dětí s diagnózou

U nás jsou prázdniny vysvobození, říká matka 3 dětí s diagnózou

Rady Markéty Štěpánkové z Lanškrouna jsou velmi čtené a sdílené. Když napsala text Co mi jako matce pomáhá žít s dětmi, které jsou jiné, držel se v žebříčku sedmi nejčtenějších článků několik týdnů na jeho vrcholu. Tentokrát se zamyslela nad tím, co jí samotné pomáhá, aby se svými dětmi, které jsou na spektru autismu a některé mají k tomu i nějaké další diagnózy, trávila hezky prázdniny a opravdu si je všichni užili.

Markéta Štěpánková také s Evou Hufovou pořádají v srpnu již potřetí Chráněné stanování. U rybníka se v chatkách s podsadou nebo ve stanech či karavanech ubytují na celý víkend rodiče dětí na spektru autismu i se svými ratolestmi. Nejen že si užívají vody, aktivit, ale dospělí se mohou sdílet. Všichni se cítí dobře a v bezpečí. To, co je jinde považováno za nenormální, je zde normální. Každý je jiný a jinakost se respektuje a žije.

Každý den se pochválím a vnitřně pohladím.

Každý večer si připomenu, co bylo za ten den super, co hezkého jsme zažili a zvládli.

Určitě se budu snažit odcházet od dětí, abych mohla regenerovat. To nemusí být na dlouho. Stačí pět minut. A postupně minuty přidávat.

Budu se snažit využívat asistentku, která bude odcházet s Toníkem, aby si odpočinul od nás. Potřebuje klid nejvíc.

Budu děti oddělovat častěji do jejich prostorů, aby se snížily konflikty. Učí se tak zklidnit a být samy za sebe.

Budu si pouštět hudbu do sluchátek, abych neustále nemusela být na příjmu, k dispozici a nebyla přetížená. Děti už jsem toto naučila, když má máma sluchátka, je out.

Chci víc používat meditační hudbu a cvičit každé ráno, abych byla odolnější. Zase to nemusí být dlouhé cvičení, začněte dvě minutami a přidávejte. 15 minut je ideál, ale nezlobte se na sebe, pokud to budou pokaždé ty dvě minuty.

… A hlavně budu se s dětmi mazlit, hodím veškeré starosti za hlavu, budem se koupat a chodit s pejskem…

Pro nás jsou prázdniny vysvobození.

_____________________

text Markéta Štěpánková (o autorce textu také v reportáži z Chráněného stanování, a v článku Co si přejí autisté a rodiče specifických dětí do nového roku) / foto Pixabay.com

ATYP magazín je závislý na vás čtenářích. Pokud se Vám článek líbil, prosím, pomozte nám uskutečnit další. Za každou finanční částku jsme vděční. Číšlo účtu najdete na webu Nadační fond ATYP. Vážíme si Vaší podpory. Honoráře z Vašich darů platíme autorům textu, editorce, korektorce, u některých rozhovorů fotografovi.

U nás jsou prázdniny vysvobození, říká matka 3 dětí s diagnózou 1

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení