DĚKUJEME, ODEJDĚTE, pane předsedo dětské psychiatrie. Jste spouštěč stresového chování...

DĚKUJEME, ODEJDĚTE, pane předsedo dětské psychiatrie. Jste spouštěč stresového chování…

Na FB ATYP magazínu můžete sledovat vzkazy autistů a rodičů dětí s PAS MUDr. Matýsovi, předsedovi dětské psychiatrie, který opět dokázal, že petice v dubnu 2017 proti němu byla oprávněná. Spouštěčům stresového chování se musí včas předcházet.
DĚKUJEME, ODEJDĚTE, pane předsedo dětské psychiatrie.

Přátelé na autistickém spektru, nevzdávejte se, buďte aktivními sebeobhájci dál, piště osvětové články,… Po včerejších výrocích MUDr. Matýse na vaši adresu v Blesku a na info.cz je potřeba na spouštěč stresu a rezignace poukázat. Ministr zdravotnictví už to řeší.

DĚKUJEME, ODEJDĚTE, pane předsedo dětské psychiatrie. Jste spouštěč stresového chování... 1Ach ta Gréta…

Jistě jste zaznamenali v poslední době velký humbuk kolem Grety Thunbergové – šesnáctileté Švédce s Aspergerem, která plula na zasedání OSN v New Yorku dva týdny v loďce bez záchodu, kde posléze měla poněkud emotivní projev o tom, že naše planeta umírá.

Samozřejmě, protože má Aspergera, nemluví se o ničem jiném než o tom, že je „hendikepovaná“, „psychicky nemocná“, „mentálně narušená“, „patří na psychiatrii“, má „černobílé myšlení“ a tak dále. Při všech těch snahách o dehumanizaci lidí s Aspergerem, mezi které patřili i Albert Einstein, Jane Austenová a patří Anthony Hopkins, Lionel Messi, Bill Gates a další zvučná jména, vyplývá jen jedno – Gréta dokazuje, že diskriminace autistů kvůli autismu je reálná a děje se na denním pořádku.

A nejde jen o ableismus, který nikoho nezajímá, dokud se netýká jich samotných, nebo jejich rodin, ale média uráží mladou dívku, protože mluví. Uráží ji lidé, kteří mají, nebo měli doma dceru ve stejném věku. Ta ale nejspíš radši chodila na diskotéky a prožívala první lásky, tudíž na rozdíl od Gréty byla „normální“.

(Druhý tábor pro změnu zpochybňuje, že Gréta je na spektru).

Text je krácený, celý si přečtěte na blogu Anantiheroine.

… snaha zdiskreditovat Gretu skrz její autismus, poškozuje mnoho jiných autistů a jejich rodin. Četli jste například poslední slátaninu MUDr. Matýse, šéfa pedopsychiatrů? Nebudu sem dávat link, protože jej nechci zviditelňovat, ale o autistech řekl, že mají sklony k fašismu, černobílé myšlení, nejsou schopni rozeznat dobro a zlo a nemají cit pro spravedlnost a necítí radost a smutek. …

Gréta ukazuje, jak silně je rozšířený ableismus, … a to, co se říká o Grétě, respektive o jejím autismu, je stejné jako kdyby praváci mluvili do médií o tom, že by leváci neměli používat nůžky, jelikož s nimi jako leváci nemohou přece umět a jsou sami sobě nebezpeční. Zní to hloupě, že? Tak proč to u jiných skupin hloupě nezní?

A přesně kvůli takovým figurkám a lidem, co jim slepě věří, mám chuť celý svůj blog zrušit a přestat psát. Nevidím v psaní smysl, když člověk, který nesouhlasí s nějakou mladou Švédkou, která by „měla být ve škole“ a učit se, jak třídit odpadky jako vrchol vzdělávání v ekologii, dehonestuje celou skupinu (a její blízké), která žije i za hranicemi Švédska. Toto je projevem černobílého myšlení a deficitu v empatii. …

Nevidím v psaní smysl, když podobný člověk, nebo dokonce i lidé, kteřímají vzděláním dost daleko od psychologie, neurologie nebo aspoň pedagogice, dostávají tolik prostoru na urážení a zesměšňování autistů a jejich rodin podsouváním mýtů, které byly už tisíckrát vyvráceny.

DĚKUJEME, ODEJDĚTE, pane předsedo dětské psychiatrie

text Aneta a předmluva Dagmar Edith Holá

(Vzhledem k velké stigmatizaci lidí na autistickém spektru, neuvádíme příjmení u těch, kteří si přejí zůstat v anonymitě.)

________________________________

Pokud se Vám ATYP magazín líbí, prosíme, přispějte na honorář pro autory a korektorku. Svůj finanční příspěvek můžete zaslat na účet Nadačního fondu ATYP u Raiffeisen Bank 9756596001/5500. Děkujeme.

Manželé Chuecos: Autisté pomáhají nám, ne my jim 9

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení