Ivana Recmanová

Ivana Recmanová: Nejste zdraví, jste intaktní

Čas od času se v článku nebo diskuzi na téma postižení objeví slovo „intaktní“. Ne každý ale ví, co dané slovo znamená, a proto jsem se rozhodla objasnit jednak jeho význam, jednak jeho užitečnost oproti jiným termínům.

Slovo „intaktní“ znamená „takový, který není postižený“. Slovo je latinského původu a má základ ve slově „tactus“ neboli „dotknutý“. Předpona „in-“ značí zápor, tedy české „ne-“. V podstatě by se dalo říci, že takový výraz znamená „nedotknutý“, nicméně v kontextu diskuze o postižení by takový výraz jednak působil komicky, jednak by nejspíš vyvolával nechtěné asociace (nedotknutí jsou jednou z indických kast).

Proč takové slovo existuje? Nešlo by používat nějaké jiné? V různých textech najdeme různé výrazy, ale ty nemohou, dle mého názoru, efektivně vyjádřit a asociovat to, co představuje slovo „intaktní“. Jedním z takových slov je slovo „zdravý“. Slovo „zdravý“ je ale opakem slova „nemocný“ a s postižením má pramálo společného. Postižený člověk může být jak zdravý, tak nemocný. Nemoci sice mohou být i dlouhodobějšího charakteru, jedná se ale vždy o nepříznivý stav, který je třeba léčit. Autismus ale není nemoc; je to součást diverzity lidského mozku. Je to ale zároveň postižení, jelikož jsou lidé s autismem diskriminováni za to, že autisté jsou a že nedokáží dělat věci, které alisté dělat dovedou (nutno ovšem podotknout, že mezi jednotlivými alisty i autisty jsou obří rozdíly ve schopnostech).

Stejně tak problematické je i slovo „normální“, které vlastně samo o sobě nemá jinou než statistickou výpovědní hodnotu – člověk, který je normální, je nějakým způsobem běžný nebo průměrný. Jenomže co kdyby se poměry obrátily a najednou lidé s postižením tvořili 90 % populace? Najednou by postižení lidé byli normální. V podstatě bezproblémové se zdá být slovo „nepostižený“, protože, právě díky předponě „ne-“, označuje všechny lidi, kteří nejsou postižení. Nabízí se ale otázka, proč odvozovat identitu lidí bez postižení od lidí s postižením a proč by lidé bez postižení nemohli mít svébytný název. Je to podobné jako nazývat tmu „nesvětlem“ nebo světlo „netmou“.

Z výše uvedených důvodů se domnívám, že slovo „intaktní“ je nejvhodnější stávající slovo pro označení lidí bez postižení. Je sice pravda, že bývá užíváno sporadicky, to je ale osud každého nového slova. Jediný způsob, jak dostat toto slovo do mainstreamového užívání, je začít ho často používat.

____________

text Ivana Recmanová

Pokud se Vám článek líbil, prosíme, přispějte na honorář pro autorku a korektorku. Svůj finanční příspěvek můžete zaslat na účet Nadačního fondu ATYP u Raiffeisen Bank 9756596001/5500. Děkujeme.

 

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Jedna odpověď

  1. Jo, no, zdravý ve mě asociuje že nemá chřipku, například.

Přihlášení