Učíme děti žít v normě, aby zmizely

Učíme děti žít v normě, aby zmizely

Často se mluví o tom, že se od lidí s autismem můžeme hodně naučit. Že tu jsou proto, aby nám připomínali, že jsme se vzdálili přirozenému bytí. Na lidech na spektru autismu obdivujeme přímočarost a to, že se umí hluboce věnovat svému zájmu. Oni sami o neurotypicích tvrdí, že lžou, intrikují, manipulují… Čím více rozumím svým dětem a stýkám se s dospělými na spektru, tím více jim dávám za pravdu.

Opravdu jim máme co nabídnout, proč je pozvat do neurotypického světa, socializovat je a dostat je do normy? Včera jsem zašla do obchodu s oblečením, protože tam kupodivu bylo málo lidí a můj mladší syn si přeje vánoční svetr. Má přesnou představu: červený se zelenými proužky a nápisem Merry Christmas. Neměli, ale upoutal mě zelený svetr s nápisem Having A Meltdown. Stála jsem před ním dlouho, protože mi rozpadající se sněhulák evokoval mnoho obrazů. Meltdown se používá hlavně pro autistickou krizi neboli těžký záchvat. Na sněhuláka začne být příliš teplo, vyleze sluníčko a on zažívá rozpad, zhroucení, rozklad. Pod tlakem vnějších podnětů už nemůže ovládnout své tělo a přeje si být neviditelným, protože si uvědomuje, že se nehodí do dalšího období, do tohoto světa.

Kolik jasu, slunce a tepla slibujeme našim dětem? Sotva začnou prázdniny, už ke konci července se všude okolo objeví masivní kampaň „Back to school“. Od poloviny září ji vystřídá kampaň na Vánoce. Ve škole je socializují tím, že nesmí mluvit, volně se pohybovat, něco si myslet a musí se naučit spoustu toho, co nikdo z nás nikdy nepotřeboval, ale my jim tvrdíme, že je důležité se vzdělávat a socializovat. Mami, škola mi vzala duši, řekne třeťák, až vás z jeho slov zamrazí. Obdivujeme pravdivost dětí s autismem, ale takovou nechceme slyšet. Protože nám přináší bezmoc, nutí nás ke změně a naslouchání sobě a tam nalezení mnoha lží, které jsme se naučili si říkat, které nám říkali jiní. Dcera začala opět tvořit, až když jsem ji načas vzala ze školy, vypráví jiná matka. Obdivujeme jejich soustředění na zájem, jejich talenty…, ale necháme jim to vzít, protože chceme, aby se zařadili, byli v normě. Když žiješ v normě, zmizíš, konečně si přiznávám.

Učíme děti žít v normě, aby zmizely 3

Advent, čas ztišení. Všude narváno a není možné do obchodů chodit už od poloviny listopadu. Nebo přijdete s dětmi na kluziště a místo radostného výskání řvou z reproduktorů pop zpěváci. V pravidelných intervalech se vyvalí zaplacení studenti a nutí děti, aby se zapojily do animace, kterou bůhví proč radnice zaplatila. Odškrtla si tím, že myslí na zdravý pohyb dětí? Naše společnost už nedokáže zažít ani radostné dovádění a vískání dětí. Pořád musí přirozenost něčím přeřvat, přehlušit… A Having A Meltdown. Rozpadáme se všichni a lžeme si dál, že je to v pořádku.

Možná ale patříte k těm, kteří se lidmi na spektru autismu inspirují a vracíte se k přirozenosti a pravdivosti. Doporučuji seriál Atypical namísto běhání po obchodních řetězcích, uklízení a pečení víc druhů cukroví, než je třeba… Sam je sedmnáctiletý autista a je pravdivý. O seriálu už psala Aneta před rokem. Sam nosí sluchátka, která tlumí okolní svět. Přemýšlím, že si je budu přát pod stromeček, protože se chci učit brutální upřímnosti a potlačit manipulující podněty světa, který si myslí, že je jediný správný, a přitom žije pouze na povrchu.

Svetr se sněhulákem jsem vyfotila a utvořili jsme pro vás slajd s vysvětlením, co jsou autistické krize: meltdown nebo shutdown a jaký je rozdíl od vztekání se.

______________

editorial Dagmar Edith Holá

Pomozte nám udržet ATYP magazín i příští rok. Finanční příspěvek můžete zaslat na účet Nadační fond ATYP u Raiffeisen Bank 9756596001/5500. Rádi Vám na požádání vystavíme potvrzení o daru, který si poté můžete odečíst z daňového základu. S Vaší pomocí budeme moci dál psát články a tvořit osvětové a edukativní slajdy. Děkujeme.

Učíme děti žít v normě, aby zmizely 2

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení