ASMR navozuje mozkový orgasmus. Může pomáhat i lidem na spektru autismu. 4

ASMR navozuje mozkový orgasmus. Může pomáhat i lidem na spektru autismu.

Některým lidem pomáhají usnout či navozují příjemné pocity mrazení v zádech, jiným připadají divná až nechutná. Řeč je o takzvaných ASMR videích, čili videích, kde jejich tvůrci šeptají, klapají dlouhými nehty, mlaskají, škrábají mikrofon a většinou využívají binaurální zvuky a špitání „z ouška do ouška“, to všechno za účelem navodit posluchači příjemné pocity, které se někdy označují jako tzv. mozkový orgasmus. Je to jen rozmar nebo to opravdu pomáhá? Zeptali jsme se na zkušenosti mnoha lidí na spektru. 

Samotná zkrátka ASMR znamená autonomní senzorická meridiánová reakce, což je možná až moc krkolomný název pro to, co mnoho lidí označuje jako mozkový orgasmus (braingasm). Mozkový orgasmus je stav, kdy vám z poslechu oněch videí naskakuje husí kůže, běhá mráz po zádech, cítíte mravenčení v oblasti hlavy, horní části těla a podél míchy, některé citlivější jedince to dokonce i bolí. Některé zdroje uvádí, že citlivost k ASMR podnětům je určitá forma synestezie, což je neurologický jev, kdy se dva smyslové podněty propojí. Člověk s tímto stavem mozku může pak například mít konkrétní barvu trvale spojenou s konkrétním tónem, může vnímat časové údaje v určitých prostorech a může i hmatově cítit určité zvuky, což je právě případ většiny milovníků těchto videí. ASMR videa (Autonomous Sensory Meridian Response) se poprvé objevila v roce 2009 a vznikla jako jakýsi vedlejší „produkt“ některých audiovizuálních nahrávek, u nichž se zjistilo, že mohou navodit stav uvolnění až blaženosti.

A jak tedy takové klasické ASMR vypadá?

Videa by se dala rozdělit do několika kategorií. Populární jsou například roleplaye, kde jako by se tvůrce (či častěji tvůrkyně) videa převtělili do vašeho doktora, kadeřnice, vizážistky atd. Toto je krátký výčet těch nejpopulárnějších rolí, jelikož mnoho ASMR tvůrců sází na věci, které jsou společností přijímány jako příjemné a hezké.

Pokud byste ale chtěli něco méně tradičního, můžete navštívit YouTube kanál Angelica, kde se hlavní protagonistka převtěluje do šíleného vědce, který na vás dělá smrtelné experimenty, středověké jeptišky, která se o vás stará, zatímco máte mor, do Nikoly Tesly, dělajícího vám elektroterapii, či přímo do viktoriánského fotografa posmrtných fotografií (vy hrajete pochopitelně mrtvolu).

Dále jsou populární videa bez mluvení, kde autoři sází na škrábání mikrofonu, klapání dlouhými nehty, mačkání různých slizů, mlaskání a podobně. Také jídlo je ve světě ASMR průmyslu velmi oblíbená věc. Lidé před kamerou jedí různé věci, od pokrmů z FastFoodů po jedlé napodobeniny každodenních věcí, jako jsou boty, sluchátka, korálky (HunniBee ASMR).ASMR navozuje mozkový orgasmus. Může pomáhat i lidem na spektru autismu.

Dobrá věc jsou i audioknihy v ASMR provedení. Teď jsem asi vyjmenovala ty největší trendy v této oblasti, ale vězte, že kategorií je opravdu mnoho a je z čeho vybírat.

Každý může na ASMR reagovat jinak

„ASMR je opravdu velmi dobrá pomůcka, takový jiný druh stimmingu, ale je opravdu potřeba, aby takovou nahrávku dělal profesionál. Naštěstí existuje mnoho “ASMR Artists”, kteří opravdu toto umění umí. Mně osobně to pomáhá v boji proti insomii, frustraci a vlastně všeobecně proti úzkosti,“ píše svou zkušenost jedna žena z Aspergerovské skupiny na Facebooku. „Přestože jsem měla na začátku pocit, že mě to musí iritovat, zjistila jsem, že mě to uklidňuje a uspává,“ komentuje Hana. Dominika se nejprve cítila u ASMR videí nesvá a rozrušená. „Protože mi je doporučil člověk, který se věnuje úzkostným poruchám a řekl mi, že může takový stav ze začátku nastat, tak jsem šla i přes tyto zpočátku někdy krajně nepříjemné pocity. A najednou nastal průlom. Dnes už to používám jako takový “emoční sken”, kdy lépe poznám, co se ve mně pocitově děje.“

ASMR navozuje mozkový orgasmus. Může pomáhat i lidem na spektru autismu. 1Smysl ASMR videí vnímají autisté také v těch, které mají navodit pocit jako u kadeřnice nebo na masáži. „Některé lidi uklidňuje až uspává, když jsou například na kosmetice, nechávají si upravit vlasy od kadeřnice, když o ně někdo pečuje třeba masáží. ASMR video je pokus o simulaci onoho příjemného pocitu. Když tě to uklidňuje na kosmetice, tak si pustíš takové video, vžiješ se do toho, až získáš ten pocit klidu a péče,“ vysvětluje Marie.

„Binaural beats” nahrávky či ASMR nahrávky jsou přímo “božské” pro naše autistická ušiska,“ pobaveně komentuje autistka Anička, které je vnímá jako terapeutickou pomůckou a tvrdí, že autisté mají na takové aktivity pozitivní feedback. Naopak autistka Helena píše: „Se mnou to bohužel nic nedělá. Akorát mi to připadá směšné – beru to jako komedii pro fajnšmekry.“

Pozor u ASMR na šeptání

„Zkusila jsem a většina těch zvuků ve mně vyvolává chuť vyhodit počítač z okna. Zejména šeptání, které je fakt nesnesitelné. Pokud něco zvládám, tak pouze autentické nahrávky přírody, kde zvuk není stejný, ale mění se,“ píše autistka Eva. „Ne, nemám to ráda. Šeptání mi jde na nervy,“ doplňuje Tereza. Naopak Aneta si šeptání pochvaluje: „Nejlepší jsou ta videa, kde třeba pomalu šeptem čtou knihu.“ Martin jí na to ale odpovídá: „Mně vadí ty sykavky a když slyším ty sliny, které jsou u tichého mluvení výraznější, tak se mi dělá špatně.“ Michaelu také šeptání ovlivňuje negativně. „Na zklidnění si pouštím raději ambientní hudbu, klavír, něco minimalistického, nebo zvuky deště. To mě uklidňuje a nechci, aby do toho nějaká osoba kecala, mlaskala a vzdychala, neboť mám chuť ji umlčet navždy.“

Šeptání je na ASMR videích ale časté. Co s tím, když vás šeptání dohání k šílenství?

Bára radí: „Ze začátku, než si zvyknete, že to je o “triggers” (spouštěč), tak to může vyvolávat pocity, které ve vás jsou potlačené, třeba zuřivost nebo úzkost, protože tělo může reagovat různě, jelikož to stimuluje celý meridian systém.“ Tato příznivkyně šeptání vysvětluje jeho působení dál: „Je to jako taková masáž zvukem. O míře rozhodujete sami. Má to blahodárné účinky na vnímání sebe sama, tedy i na senzorickou hypersensitivitu.“

Je to virtuální droga?

Mnozí si pochvalují, že jim ASMR videa pomáhají například od nespavosti, úzkostí, napětí nebo depresí, a že je proto sledují velmi často. Tím se ale dostáváme k jednomu problému. Může se někdo na ASMR videích stát závislým? Mluví se dokonce o nové virtuální droze. Ale víceméně se o tom pouze spekuluje, vědecké výzkumy se této problematice zatím nevěnují. Neexistuje dokonce ani žádná jednotná teorie, která by spolehlivě vysvětlila, co to šimrání vůbec je a proč ho určité zvuky spouští. Jestli je ASMR spíš přínosné, škodlivé nebo prostě jen příjemné a relaxační, si zatím můžeme udělat názor sami. Domnívám se, že na všem může být člověk psychicky závislý, zejména pokud to lidem zprostředkovává příjemné pocity.

ASMR navozuje mozkový orgasmus. Může pomáhat i lidem na spektru autismu. 6Osobní zkušenost aneb Intenzivní pocity u ASMR

Jak je vidno, co člověk, to názor, ale chtěla bych nyní přestoupit ke své vlastní zkušenosti s tímto druhem videí.  ASMR jsem poprvé vyzkoušela na začátku roku 2018, krátce po své diagnostice, jelikož to byl čas, kdy jsem se přidala do Aspie komunity a četla jsem různé blogy mých „kolegyň”, z nichž jeden pojednával o synestezii spojené právě s ASMR videi. Tak jsem si řekla, že za zkoušku nic nedám, a zapnula si náhodné video. To, co jsem cítila, bylo tak moc intenzivní, že se to skoro nedalo vydržet. Řekla bych, že onen stav nedostal název „braingasm” jen tak. Ačkoli ze začátku to bylo spíše nepříjemné, jelikož jsem ucítila intenzivní pocit tlaku, tepla a snad i bolestivých křečí a vpichů v zádech. Tak extrémní „tingles“ to byly. Nemohla jsem skoro sedět klidně, tak jsem stále sebou cukala. Bylo to podivné, ale právě zvláštnost toho, že toto ve mně dokáže vyvolat jenom určitý soubor zvuku, mě fascinovala. A od té doby jsem ASMR začala poslouchat pravidelně. Můj mozek si časem začal vytvářet něco jako imunitu a postupně mi videa přinášela spíše příjemné mrazení a husí kůži na zádech i na krku, než intenzivní pocity tlaku a bolesti v určité oblasti mých zad. Tudíž teď spíše hledám videa, která by mi mohla i tento zážitek dopřát, ale jsem stále náročnější a náročnější. Také jsem zjistila, že jsem ASMR senzibilní jen na pravé polovině těla. Tudíž když je video zaměřené spíše do levého ucha, se mnou to nic nedělá. Přijde mi to zvláštní, ale třeba to tak má víc lidí.

 

ASMR navozuje mozkový orgasmus. Může pomáhat i lidem na spektru autismu. 8Dívat se, nebo jen poslouchat

Také se řeší, zda je nutné se na ASMR videa dívat nebo stačí je poslouchat a klidně si u toho dělat něco jiného. Já sama se moc nedívám. ASMR videa jsou ale vytvářena nejen pro relaxaci zvukem, ale i pohybem. Většina ASMR využívá vizuální stimuly a některým lidem pomáhá k dosažení kýženého efektu se na to dívat. Pokud chcete vědět více, zkuste si poslechnout českou ASMR umělkyni Deni ASMRCZ. Její úvodní video vysvětluje základy ASMR a je šeptem, takže budete moci rovnou vyzkoušet, jak na vás tichý hlas po necelé 4 minuty působí.

ASMR tedy hodnotím vcelku pozitivně, jelikož mi tato videa pomáhají zažívat příjemné pocity. Ale každý si musí přijít na své. Někomu vyhovují jen určité „triggery“, někomu se to nemusí líbit vůbec. Inu, každý preferuje něco jiného a u ASMR je to taky tak.

______________

text Kateřina “Dodo” D. / úvodní foto z videa Gibi: Top Blue Yeti Triggers ? Extreme Close Up Whispering, Brushing, More!

(Vzhledem k velké stigmatizaci lidí na autistickém spektru, neuvádíme příjmení u těch, kteří si přejí zůstat v anonymitě.)

Slovníček pro pochopení ASMR 

Braingasm – doslova překládán jako „mozkový orgasmus”. Jedná se o příjemné pocity husí kůže, běhání mrazu po zádech a podobné jevy. Může být i „eargasm“, kdy jsou tyto prožitky přímo cílené na uši, popřípadě i jiné modifikace tohoto slova.

Tingles – přesnější výraz pro „běhání mrazu po zádech”.

Trigger – dalo by se přeložit jako spouštěč. Jsou to specifické zvuky, které u určitých lidí vyvolají tingles a braingasm, například mlaskání, či klepání nehty na dřevo.

Roleplay – typ ASMR, kdy se vžíváte do role předem určené autorem.

Binaurální ASMR (binaural beats) – jde o techniku zvuku, při jehož poslechu máte pocit, že vám autor šeptá do každého ucha zvlášť.

Multi-layered ASMR – neboli mnohovrstvé ASMR. Jedná se o video, kde jsou slyšet vícero zvuků jakoby „přes sebe navzájem”.  Jedná se o velmi intenzivní druh těchto videí.

 

Náš výběr ASMR videí pro vás: 

1) videa od Deni ASMRCZ: 

Vánoční šeptání a relaxační zvuky dekorací

Něžné česání

Jemné ASMR spouštěče šeptání ťukání

2) Gibi ASMR Dark & Relaxing Tapping & Scratching [Close Whispers]

3) Jemné zvuky od Caroline ASMR ASMR 100+ Triggers in 18 Minutes

4) HunniBee ASMR umělkyně před kamerou jí různé věci, škrábe dlouhými nechty, kouše do různých věcí…

5) Angelica  – hlavní protagonistka se převtěluje do šíleného vědce, který na vás dělá smrtelné experimenty nebo do středověké jeptišky, která se o vás stará, zatímco máte mor,…

6) Jojo’s ASMR muž, který si říká Jojo, natáčí extrémně senzitivní ASMR, která vás mají uspat Tingliest ASMR Ever

7) ASMR čtení

kniha Harry Potter (Whispered Reading Harry Potter Chp 1 Philosopher’s Stone (Sorcerers Stone)

ASMR čtení v češtině od Ivči knihy Skvělá budoucnost

ASMR navozuje mozkový orgasmus. Může pomáhat i lidem na spektru autismu. 7

8) zážitkové, na které se určitě musíte i dívat

ASMR Back Massage, Relaxing Soft Spoken & Gentle Whisper

9) pro spaní 19 minut ASMR Sleep Hypnosis Hand Relaxation

Videa pro relax a dobré spaní

Dominika vyzkoušela už několikrát šeptání, ale vadí jí to stále. „Už od základky ráda poslouchám třeba déšť/bouřku, to jsem si někdy dávala k učení. Nebo tyhle „potterovské“ mají dobrou atmosféru“.

„Pokud ASMR nebudete zpočátku zvládat a potřebujete něco na uklidnění, tak zkuste různé aplikace pro relax a usínání. Dá se v nich nastavit délka poslechu, přidávat a ubírat různé zvuky. Lidem nejvíce vyhovují nahrávky přírody nebo ambientní relaxační hudba. „Doporučuju appku Zvuky pro dobrý spánek. Jednoduše si nastavím ambientní hudbu, třeba déšť, moře či plápolání ohně a zvolím počet minut – třeba dvacet a než se to samo vypne, už spím,“ píše ve FB skupině lidí na spektru autismu Vojta.

ASMR navozuje mozkový orgasmus. Může pomáhat i lidem na spektru autismu. 2

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení