COVID-19: Jak zůstat v psychickém klidu

COVID-19: Jak zůstat v psychickém klidu

Koronavirus COVID-19 a s ním spojená nutná nařízení mají vliv na životy nás všech. Všichni do jednoho jsme ztratili jistotu, dostáváme se do izolace a vše, na co jsme zvyklí, je na neurčito přerušeno. Všechny tyto aspekty mají vliv na lidskou psychiku, která je aktuálně pod obrovským tlakem. Stres, bohužel, oslabuje imunitu, a proto je nutné ho mít pod kontrolou. S oslabenou imunitou je větší riziko, že právě virus chytneme, navíc hrozí horší průběh.

Všude se ale dočteme o každém nově nakaženém, nedočteme se už ale, jak bychom měli chránit svou psychiku před nakažením pocitem bezmoci. Bezmoc je o tom, že člověk je bez moci. Je potřeba si vrátit pocit, že máme moc a vliv. Stres, kdy nemáme vliv na zátěžovou situaci, je distres. Stres, který můžeme ovlivnit, se nazývá eustres. Ten nás může dovést ke kreativitě, nadhledu, k moci nad tím, že situaci mohu ovlivnit svým postojem k ní.

Sepsala jsem pro vás několik tipů, jak dopad stresu z koronaviru aspoň trochu zmírnit.

Držte se věrohodných informací

Sledujte jen věrohodné weby, jako je například ministerstvo zdravotnictví, případně v anglickém jazyce například WHO (Světová zdravotní organizace). Nehledejte si bulvární

články ani nevěrohodné weby, které šíří neověřené informace, které mohou zbytečně podněcovat další strach, nebo naopak weby, které mohou situaci bagatelizovat. Bagatelizace by se snadno mohla vymstít stejně tak, jako se vymstila nejen v Itálii, ale i v jiných zemích.

Určete si čas, kdy se podíváte na věrohodné zprávy. Jinak se vyhněte zbytečnému přetřásání toho, co se děje, a zbytečnému se vystavování dalším a dalším zprávám z médií a na sociálních sítích.

Zaměstnejte svou mysl

Mnoho z nás kvůli COVID-19 přišlo o práci, respektive o finanční jistotu, malé i velké děti a dospívající nemohou chodit do školy, o to snazší je propadat panice nebo beznaději. Z tohoto důvodu je důležité snažit se nenudit a využít nedobrovolně volný čas v jinak uspěchané době na seberozvoj: přečíst si dlouho odkládanou knihu, začít se učit nový jazyk, vrátit se k práci rukama (šít, háčkovat, vyrábět, kreslit, kutit…). Možnosti jsou neomezené a digitální technologie jim pomáhají: například je možné si do mobilu stáhnout aplikaci na výuku jazyka a začít se učit. Mohu  se naučit grafický program. Je velké množství pětiminutových videí, jak si co vyrobit vlastními silami. Blíží se jaro, zasázejte bylinky nebo se připravte na to, co všechno v dubnu zasadíte.

Nebo se podívejte na seriál, který už dlouho chcete sledovat, ale doteď na to nebyl prostor. Já se například opět vrhla na psaní článků jak do ATYP magazínu, tak na svůj blog, kde jsem napsala právě článek o tom, jaký je život v karanténě. A začala jsem znovu hrát The Sims 4. I doma se toho dá dělat hodně.

COVID-19: Jak zůstat v psychickém klidu 1

Zůstaňte v kontaktu s rodinou a přáteli

Pokud jste v izolaci, můžete se cítit osamoceně, jako byste ztratili kontakt se světem. Zavolejte svým příbuzným nebo přátelům například i přes internet, kde nejsou účtované žádné poplatky a hovor tak může trvat dlouhé minuty. A promluvte si o svých i jejich pocitech. Kamarádky mojí matky žijou v zahraničí a málokdy si zavolají přes Skype, protože jsou často v práci a o víkendech běhají po výletech s rodinami. No ale právě teď nastal ideální čas to napravit a zavolat si přes mobilní aplikace.

Pomáhejte

Fakt, že pomáháme někomu, kdo to potřebuje, v nás lidech vyvolává pocity štěstí a zvyšuje nám sebevědomí. Pro psychiku ideální koktejl. Umíte například jazyk, nebo jiný předmět, který byste mohli (ideálně přes internet) doučovat děti, které aktuálně nemají možnost chodit do školy? Máte vlastní auto a mohli byste rozvážet nákup seniorům, kteří jsou v ohrožené skupině a museli by se někam do obchodu trmácet MHD? Nebo také  pomozte lidem s handicapem, matkám samoživitelkám bez aut… Můžete si koupit znova propadnuté lístky do divadla a nemusíte žádat vrácení peněz? Podpoříte tak samotná divadla. Máte nějaký prostředek, který teď akutně někdo jiný potřebuje? Tak pomozte. Pomůžete jiným, i sobě.

Udělejte si vycházky do přírody

Opakuji: do přírody, ne mezi lidi. Nechoďte zbytečně mezi lidi do parků a na dětská hřiště, ale do lesů, kde je malá koncentrace lidí, a vyhýbejte se turistickým oblastem. Sice aktuálně do Česka ani na Slovensko cizinci nesmí, v turistických oblastech se ale může nacházet dost krajanů, jak bylo/je vidno v lyžařských střediscích. Nicméně, je vědecky dokázané, že pobyt v přírodě a pohyb zvyšuje hladinu hormonů štěstí v těle, tak si ho nebojte dopřát, i kdybyste měli jít jen „válet sudy“ na vlastní zahradu. Máte-li vlastní zahradu nebo aspoň balkon/terasu, zkoušejte cvičit na vzduchu, chytejte první teplé paprsky slunce, zkuste meditovat vsedě, v chůzi… Mysl je roztěkaná opička, stačí jí dát řád, na co má myslet. Nejlépe na dech nebo zvedání nohou, pokud medituje v chůzi.

Najděte si čas i pro pozitivní zprávy

K psychohygieně pochopitelně patří i nutnost si umět říct „dost“ a nepouštět k sobě další negativní novinky. Každý z nás potřebuje oddech a není možné celé dny bez přerušení sledovat informace ohledně COVID-19. Já si například pravidelně před spaním pouštím příjemnou uklidňují hudbu, či ASMR. Nebo si „vypněte hlavu“ nějakým jednodušším seriálem, za který vás okolí sice bude odsuzovat, ale vám se uleví, protože vás nenutí nad ničím přemýšlet. Zapalte si svíčku. Zkoušejte si dělat radosti těmito drobnostmi. Zazpívejte si, zatančete. Stačí jedna písnička, pár radostných tanečních kreací a duševní zklidnění a pocit štěstí je zpět.

Patříte-li k lidem, kteří si pořád stěžují, že nemají čas na děti, na své zájmy, říkají, že by chtěli udělat to a támhleto až jednou… Tak teď máte darovaný čas. Využijte ho. Napište si seznam vašeho naříkání, co nestíháte, a každý den si odškrtněte, co jste splnili. Možná chcete napsat knihu, napište ji. Možná si chcete užít dětí, sdílejte s nimi to, co mají rádi. Buďte teď a tady s nimi, ve sdílené radosti.

Opravdu dodržujte hygienická pravidla a nařízení vlády

Strach a úzkost z náhlých a zásadních změn a nedobrovolné izolace, ve které nemůžeme dělat nic, na co jsme byli doteď zvyklí a vnímali to jako samozřejmost, je pochopitelně násobený strachem z nakažení. Ale je to nutné, skutečně je to nutné. Nepřišla nás postrašit žádná sezonní „sranda“ chřipka, ale skutečný problém, který pokud se vymkne kontrole, máme problém všichni: i ti, kteří se novým typem SARS nenakazíme.
Dodržujte tedy nutná hygienická pravidla a nechoďte do davů lidí, například v obchodech, pokud to skutečně není nutné. Často větrejte, protože čerstvý vzduch lépe okysličuje mozek a tím pádem je člověk klidnější.
Pravidelně si myjte ruce po dobu písničky Hodně štěstí a zdraví 2x za sebou, používejte antibakteriální gely (je možné si vyrobit i vlastní, na internetu najdete videonávody) a noste roušky nebo ideálněji respirátory, případně jakékoliv improvizované ústenky, pokud je problém se dostat k rouškám a respirátorům.
Ačkoliv roušky neochrání tak dobře jako respirátory FF3, čím více lidí bude nosit roušky, tím spíše se vyvarujeme nákaze a tím rychleji tato nouzová opatření skončí. Navíc dodržování toho, co je nutné, vyvolává v člověku větší pocit bezpečí a zadostiučinění z vlastní snahy.

__________________

text Aneta, studentka psychologie ve Velké Británii  /  kresba Dodo

Pokud vaše děti mají za úkol na výtvarku nějaké volné téma, tak uvítáme kresby koronaviru. Více na FB ATYP magazínu.

Zdroje:
https://www.mzcr.cz/
https://www.health.gov.sk/Titulka
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení