Potřebujete pomoc? Přijďte do Modrých dveří 2

Potřebujete pomoc? Přijďte do Modrých dveří

Jana se jen pomalu osměluje a rozpovídává. Zpočátku jsou její věty střídány dlouhými pomlkami a tichým pláčem. Postupně v ní roste síla. Síla povědět a sdílet situaci, která ji dohání k zoufalství. Žije v domácnosti se dvěma dětmi a přítelem. Moc se snaží, ale nejde to. „Je to moje vina,“ opakuje stále. Přítel se vrací domů často pozdě. Buď z práce, nebo od kamarádů. Neustálý dětský řev a pláč ho štvou, a tak tráví čas mimo rodinu. „A když se vrátí, tak to není dobré. Doma není uklizeno a já jsem tak utahaná, že nemám na nic chuť,“ říká Jana. Dost často pak následují výčitky a křik. Jana už neví, jak dál a má strach. Naposledy se na ni přítel i rozpřáhl. Naštěstí se nic nestalo. „On bývá trochu prudší,“ dodává Jana.

Příběhy jako tento se odehrávají i mezi námi. Možná je znáte z doslechu, možná o nich víte, možná je prožíváte. Každý z nás se může občas dostat do situace, v které je ztracený a neví kudy kam. Kdo, nikdy nic takového nezažil, neví, jak se zachovat. Nebo nemá sílu. Už je tak vyčerpaný, že i kdyby věděl, tak by to asi nedokázal. Příčin, proč se ocitáme v situacích, které nedokážeme zvládnout, je spousta. Nechceme jiné obtěžovat žádostí o pomoc, stydíme se za to, co se děje, bojíme se, nebo jen netušíme, kdo by nám mohl pomoci.

I situace, které řešíme, jsou různé. Oznámení lékaře o těžké nemoci, nepřátelský kolektiv v zaměstnání, problémy v partnerství, úmrtí blízké osoby, dluhy a podobně. Výčet situací, které nás mohou srazit na kolena, by byl dlouhý. Pokud uvedené situace nedokážeme v rozumném čase zvládnout sami, nebo s pomocí svých blízkých, jedná se o krizi. Každý z nás se s ní někdy potká. A stejně tak, jako když jsme nemocní, jdeme k lékaři, tak je dobré v krizové situaci vyhledat podporu a pomoc krizového centra.

Potřebujete pomoc? Přijďte do Modrých dveří 1

A jedno z takových center se nově otvírá v Praze – Hostivaři. Jedná se o krizové centrum provozované Terapeutickým centrem Modré dveře. V Praze poskytuje pedagogicko-psychologické poradenství, terapeutické služby a vzdělávací semináře. Nově od září 2017 také krizové poradenství. S touto službou má organizace velké zkušenosti. Od roku 2012 provozuje krizové poradenství v Kostelci nad Černými lesy. Krizové služba v Praze je služba bezplatná a otevřená všem lidem nacházejícím se v krizové situaci. Přijít můžete každý den od 9.00 do 15.00. Předchozí objednání není nutné, ale pokud je to možné, vřele ho doporučujeme, abychom mohli zaručit, že se vám budeme moci okamžitě věnovat. Najdete nás na adrese K Horkám 23/16, Praha 10 – Hostivař. Jak už bylo řečeno, služba je bezplatná a anonymní. Proto řešíte-li krizovou situaci, neváhejte a přijďte.
Projekt krizové pomoci je podpořen Nadací rozvoje občanské společnosti z prostředků VELUX Foundations.

Za tým krizové pomoci Martin Galbavý, výkonný ředitel Modré dveře Praha.

Potřebujete pomoc? Přijďte do Modrých dveří

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení