Jakou knihu si přejí autisté pod stromeček? 8

Jakou knihu si přejí autisté pod stromeček?

Připravili jsme pro vás anketu k tématu, jakou knihu si přejí autisté pod stromeček a jakou darují. Z odpovědí vyznívá, že víceméně jsou to knihomolové až na výjimky. Každopádně většina si ale kupuje knihy, když chce, a ne protože jsou Vánoce. Neurotypici spíše čekají na příležitost a nebo teprve při příležitosti nějakého svátku si řeknou, že by přeci mohli darovat knihu. Z jejich odpovědí, co čtou, si udělejte závěry sami. Každopádně pokud znáte ten mýtus o tom, že autisté nejsou empatičtí, tak už jen podle odpovědí, jakou knihu darují někomu jinému a proč, přesně věděli, jaká kniha blízkému člověku udělá radost, co čte a čím se dotyčný zabývá.

Položili jsme všem tři stejné otázky:
1. Kterou knihu si přeji pod stromeček z vydaných v roce 2017? Případně proč?
2. Kterou knihu chci pod stromeček z vydaných kdykoliv? Případně proč?
3. Kterou knihu daruji já sám/sama druhému člověku, kterému a proč?

Odpovědi:
Lucie Vilímková (AS)
Popravdě nepatřím do kategorie knihomolů a ani v dětství mě knihy (krom Kytice a starých lékařských encyklopedií a spisů) nijak nepřitahovaly a když nějakou, která mě zaujme objevím, koupím si ji sama.Jakou knihu si přejí autisté pod stromeček?
1. Žádnou. Vysvětlení naleznete v první větě tohoto emailu a Ježíškovi nepíšu 🙂
2. Žádnou. Kupuji si je v průběhu roku v závislosti na potřebě odborných informací vztahujících se k mé profesi či zájmu (např. posledními koupenými knihami v letošním roce byla Anatomie zvířat pro výtvarníky, Arteterapie, Canisterapie 2. vydání, Rozvoj sociálních dovedností u lidí s mentální retardací, Syndrom vyhoření u sociálních pracovníků)
3. Soubor povídek O čem ženy mlčí a audioknihu Třináctý příběh autor: Diane Setterfieldová. Určeny jsou pro matku mého partnera (autorka několika knih – souborů povídek z jejího života). Výběr reflektuje její „osobní ladění“ a aktuální mentální výkonnost.

An (23 let, AS):
Jakou knihu si přejí autisté pod stromeček? 11) a 2) Nevím, když mě nějaká kniha zajímá, tak nezjišťuju, který rok byla vydaná, prostě ji chci i tak. Minule jsem chtěla knížku od Stephena Hawkinga, která je z roku 1988, ale tu jsem si koupila sama. Taky už delší dobu sháním Stroj Času od H. G. Wellse. Obvykle si knížky kupuju sama, protože mám zájem o odborná díla (převážně psychologicko-sociologická a lingvistická), takže píšu seznam jen, když rodiče neví, co mi koupit k Vánocům a vysloveně mě o to požádají. To ale potom musím hledat v beletrii, oni si netroufnou mi koupit něco jiného než romány. Z beletrie by to byly například případy Sherlocka Holmese.
3) Matce bezlepkovou kuchařku, protože má intoleranci na lepek a Malého Prince v angličtině, aby se zase trochu procvičila (plus mě zaujal ten úžasně provedený design) a bratrovi Deník Malého Poseroutky, protože to je jediné, co čte. Každopádně když kupuju beletrii, tak stejně čekám až nějakou dobu po vydání, aby se ukázalo, jestli se to aspoň blíží k bestselleru a nebyly to vyhozené peníze.

Branko (27 let, AS):
Nie som knihomol.

Tomáš (39 let, AS): Jakou knihu si přejí autisté pod stromeček? 2
1) Doctor Who: Roj Hrůzy (2016), protože mi tahle kniha chybí do celé série 4 knih.
2) Dan Simmons – Páté srdce a to protože autor je mým nejoblíbenějším spisovatelem a tato kniha mi v mé knihovničce chybí.
3) G.R.R Martin – Vichry zimy. Daroval bych ji manželce, pokud by ji spisovatel stihl letos dopsat, což bohužel nestihl. Je to zakončení celé ságy Hry o trůny.

(rozhovor s Tomášem v rubrice Jak bydlí autisté)

Ísaður (32 let, AS):
My si nedáváme knihy, půjčujeme si z knihovny. Ani nemám přehled o novinkách.

Kosatka (29 let, AS):
1) Chci pod stromeček knihu Píšťalka, která vyšla v roce 2017, protože je od mého oblíbeného autora Johna Grishama, a je z právnického prostředí, o které se zajímám.
2) Chci pod stromeček knihu Testování softwaru od Rona Pattona, která vyšla v roce 2002, protože se testováním SW zabývám.
Jakou knihu si přejí autisté pod stromeček? 43) Já knížky nikomu nedávám, protože v mé rodině skoro nikdo nečte, kamarády nemám a známí si kupují knížky sami.

Bárbi (25 let, AS):
Netuším, v knihách nemám prehľad. A ja nedávam vôbec žiadne darčeky. Ale ani neviem, aké tento rok vyšli. Ale nejakú som chcela, o IT, ale neviem presne, ale nie je z tohto roka.

Lucy (21 let, AS):
Knihy čtu, včera jsem si zrovna koupila novou, ale Vánoce moc neprožívám natož, abych si přála konkrétní věci.
(Rozhovor s Lucy Považují mě za arogantní krávu aneb čekání na diagnózu Asperger)

Anna (22 let, AS):
1) Životopis George Lucase, protože Star Wars.
2) Čas opovržení, 4. díl Zaklínače, protože mám všechny předchozí a vždycky k narozeninám nebo Vánocům chci další díl.
3) Noční recepční od John Le Carré pro přítele mámy, ač ho nemám nijak extra ráda, ze všech, kterým dávám dárky, jediný umí ocenit knihu. Má rád detektivky a tohle vím, že je dobrej příběh a le Carré je vynikající spisovatel.

Václav (22 let, AS):
1) a 2) Tak chci z roku 2017 asi 99: Hokejové příběhy od Wayna Gretzkyho. Celkově mě moc nenapadá, co ještě nemám a chci, ale asi 11 prstenů od Phila Jacksona. Sic to mam přečtený z knihovny, ale mít vlastní je vždy lepší.
3) A daroval bych „1984“ od Orwella, protože je to geniální a měl by to znát každej.

Denisa (34 let, AS): Jakou knihu si přejí autisté pod stromeček? 5
Knihy sice kupujem aj čítam , ale neviaže sa to k Vianociam. Ani mne nik nekupuje a ja tiez nikomu. Ani nemam nejak teraz tužbu po nejakej, prave čitam O kolečko míň od Josefa Schovance a ked, tak potom by som si kupila Mozek autisty a Jiní, ne horší od Temple Grandin, ina literatura ma mometálne nejak nezaujima , kedže mám doma desiatky knih a mnohe ešte neprečitane.

Tereza (14 let, AS):
1) Poslední dopis od tvé lásky od Jojo Moyesové, protože mám autorku moc ráda, styl jejího psaní je realistický a dokáže vyvést lásku v pravém světle, aniž by inklinovala ke klišé přirovnáním a výrokům.
2) Annu Kareninu, protože jsem se k této knize stále nedostala, ačkoliv nad ní přemýšlím už velice dlouho.
3) Letos asi nebudu nikomu dávat knihu. Přestože to dělám povětšinou, letos jsem se tomu vyhnula.

Martin (28 let, AS):
1) Chtěl bych novou knihu od Haruki Murakamiho – Birthday Girl, protože je to můj nejoblíbenější autor vůbec a letošní novinku od něj ještě ve sbírce nemám. Rád bych ovšem zmínil, že příliš nesouhlasím s tím, že Odeon u nás vydává takhle povídky jako samostatné knihy, zavání to komercí a zbytečným ždímáním peněz na populárním jménu autora, vhodnější by byla jedna kniha s více povídkami dohromady.
Jakou knihu si přejí autisté pod stromeček? 92) Kdybych si mohl zvolit knihu vydanou kdykoliv, tak asi nějakou rare, která se už nedá běžně v obchodě koupit. V hledáčku mám již dlouho The Wolf of Wall Street od Jordana Belforta (dá se sehnat jen velice těžce a navíc za několikanásobnou cenu), líbila se mi filmová adaptace a Belfort mě zajímá jako člověk, chtěl bych si přečíst jeho životní příběh. Další „nesehnatelná” (možná někde v antikvariátech) kniha, kterou bych si přál je Náboženství Japonska autor Byron Earhart. Do třetice, by mi pod stromečkem určitě udělala radost Červená kniha od Junga. (Omlouvám se za nedodržení zadání, ale je těžké vybrat jen jednu knihu).
3) Knihu, kterou daruji k Vánocům mámě, je Toulavá kamera, protože má ráda ten pořad, který pravidelně sleduje a ráda se jím nechává inspirovat, která zajímavá místa navštívit.

Michal Roškaňuk (AS):
Knihy, které chci já, si kupuji sám a pokud někdo ode mě chce k nějaké příležitosti knihu, musí říct jakou.

Jirka (34 let, AS):
1) Rázová vlna od Františka Kotlety, protože tenhle styl miluji a Kulhánek něco vydá tak za dva roky…
2) Kompletní Sin City. Protože Nancy Callahan.
3) Poslední hodina, Jeffery Deaver. Máma čte tenhle styl detektivek.

Jakou knihu si přejí autisté pod stromeček? 6Martina (35 let, AS):
1) Novou verzi GoT (vylepšený CZ překlad), mám ráda fantasy, ještě jsem to nečetla.
2) Zaklínač, viz odpověď jedna. Ale poslední dva roky skoro nečtu, zato jsem se pustila do audioknih.
3) Robert Galbraith (Rowlingová): Ve službách zla pro tchána, má rád detektivky. Hobbita pro bratra, pořídila jsem si sérii Hobbit a Pán prstenů + Hobbita jsem měla koupeného už dříve, takže jednoho z nich věnuji bratrovi, kuchařky Vaříme s Fitrecepty švagrovým, detektivku z antikvariátu pro taťku a harlekýnky pro mamku.

Katy (16 let, AS):
1) Již jsem dostala, kolejní vydání prvního dílu Harryho Pottera k oslavě 20 let od vydání první knihy – protože je to prostě dokonalé, jakožto pro Potterheada je to pro mě nutnost, navíc ten design je dokonalý!
2) Těch je tolik, tak moc, ať už by se jednalo o životopis některého z umělců, které obdivuji, ilustrované vydání Fantastických zvířat a kde je najít, povídky Doctor Who, jakýkoli Sherlockův případ, nově vydané knihy Ricka Riordana (jsem nadšenou fanynkou jeho knižních sérií)… Moc ráda čtu, je to pro mě únik z reality, bohužel v poslední době mívám (asi i kvůli stresu) problém se do knihy začíst a nechat se jí zcela pohltit.
3) Průvodce po Západozemí pro jednoho kamaráda, nadšeného fanouška Game of Thrones, Divadelní román pro kamaráda z dramaťáku, který má rád klasickou literaturu, samotná kniha ve mě vyvolává obraz jeho osobnosti a Já, košišta pro sestřičku, jednoduše proto, že si ji přála 🙂

(Rozhovor s Katy Bez diagnózy podivín, s diagnózou hypochondr)

Lorenzo (29 let):
1) Svět tramvají Erwina Cettinea, protože mě zajímají historické tramvaje. Jakou knihu si přejí autisté pod stromeček? 7
2) Mezi nimi není žádná kniha, přeji si knihy pouze z tohoto roku.
3) Knihy nekupuji, protože je to pro mě finančně náročné.

______________

Anketu připravila Bc. Aneta Nováková, PG Dip.

Pokud vás zajímá, jaké knihy doporučují pod stromeček psychologové a psychiatři, s nimiž v ATYP magazínu spolupracujeme, tak si přečtěte Knihy, které doporučují psychiatři a psychologové.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení