Odlehčovací víkendy rodiče vítají

Odlehčovací víkendy rodiče vítají

Po odlehčovacích službách je velká poptávka rodičů dětí s autismem. Tyto služby téměř nejsou. Pokud je některé organizace poskytují, rodiče si tuto službu částečně hradí podle vyhlášky. Českobudějovické Auticentrum pomáhá rodičům dětí s autismem odlehčovacími víkendy již třetím rokem.

Máme za sebou více jak 40 odlehčovacích víkendů

Auticentrum v Českých Budějovicích nabízí pravidelně dvakrát v měsíci víkendové odlehčovací pobyty pro klienty s autismem. Od pátečního do nedělního večera se o tyto klienty pečuje vždy jeden terapeut a šest vyškolených asistentů. „Individuální plán pro klienta se vždy snažíme provázat se skupinovými aktivitami, které díky šikovným asistentkám klienti zvládají a mají z nich obrovskou radost. Vždyť kdo by nechtěl zažít akci s kamarády, byť jen na kratší časový úsek,“ s úsměvem říká ředitelka Auticentra Milena Urbanová. Asistenti z řad studentů vysokých škol, zdravotníků, asistentů pedagogů nebo dobrovolníků procházejí vstupním pohovorem a následným školením zaměřeným na specifika služeb pro osoby s autismem. Odborný pracovník, který je vždy na každé směně odlehčovacího víkendu přítomen, garantuje metodické vedení asistentů a dohlíží na dodržování specifických potřeb jednotlivých klientů tak, aby nedocházelo ke zbytečným incidentům.

Odlehčovací víkendy rodiče vítají 2

Jeden den nebo přespání na zkoušku

Pokud klient nezvládne celý víkendový pobyt, což je nejčastější u menších dětí, pobývá v Auticentru pouze jeden den. Nebo může vyzkoušet jednu noc na přespání, aby si postupně zvykal na odloučení od rodiny. U menších dětí je to praktické, rodina si alespoň jeden den odpočine a na víkendu se tak může prostřídat více menších dětí, s nimiž je práce náročná a které celý víkendový pobyt nezvládnou. „S Kubou je náročné trávit celé víkendy, u ničeho dlouho nevydrží, proto moc vítáme odlehčovací víkendy, kdy si i my rodiče potřebujeme oddychnout po celém týdnu,“ konstatuje 44letý David, otec chlapce s autismem. „Spokojenost po víkendu je na synovi patrná, také nechce být stále s námi, ovšem zapojit jej mezi běžné vrstevníky je v jeho případě zatím nereálné, proto vítáme pobyty, kde je s ostatními dětmi a každému z nich se zároveň podle potřeby věnuje asistent,“ dodává ještě otec.

Odlehčovací víkendy rodiče vítají 4

Lidé s autismem mají rádi kolektiv

„Sobotní výletování zpravidla zakončujeme nákupem potravin na domácí pizzu a jednoduchá jídla, která si klienti uvaří sami s pomocí asistentů a strukturovaných postupů. Klienty vaření moc baví, jinde takovou příležitost nemají a my jim rádi děláme radost,“ vypráví zážitky koordinátorka odlehčovacích pobytů v Auticentru Klára Paukovičová. Po večeři nesmí chybět promítání, výroba deníků, odpočinek. „Je velkým omylem myslet si, že lidé s autismem nemají rádi kolektiv. Při společných večerech v Auticentru si vše užíváme. Samozřejmě možnost mít soukromí kdykoliv klient potřebuje, naprosto respektujeme, bez toho by ani pobyt nešel zvládnout,“ sděluje nám zkušená terapeutka Veronika Wohnigová.

Odlehčovací víkendy rodiče vítají 3

Hranolky vždy potěší

Další oblíbenou aktivitou na odlehčovacích víkendech je návštěva kina. Klienti vždy dopředu vědí, co je čeká a jak dlouho kino potrvá. Pokud celé kino nezvládnou, mohou díky svému asistentovi prostor opustit. V Auticentru nezanedbávají ani sportovní aktivity. Kromě pravidelných výletů, navštěvují fitness, lezeckou stěnu, Hopsárium, plovárnu a další vhodná místa pro pohybové aktivity. V oblibě mají klienti také návštěvu ZOO, prohlídky muzeí a výstav, prostě aktivity, které jim přinášejí zážitky a poznávání nových věcí, ale na které mnozí z rodičů nemají doma čas nebo sílu. „Za skvělou spolupráci, snahu, toleranci a kamarádské chování se všichni odměníme po výletě nebo aktivitě hranolkami v McDonaldu, které asi někdo nepovažuje za zdravou odměnu, ale klienti ji milují a vždy se na ni těší. Také je to dobrá motivace pro zvládnutí sportovní aktivity,“ směje se asistentka Míša a ještě dodává s nadsázkou, že se pro příště pokusí vysvětlit klientům s autismem, že hranolky nejsou nejzdravější jídlo. Spokojenost klientů a klidný průběh víkendu je cílem všech, není to vždy snadné, ale dobrou přípravou a pochopením specifik každého z klientů se dá předejít různým nepříjemným a stresujícím situacím jak pro klienta, tak pro personál.

_____________________

Text Dagmar Edith Holá a Milena Urbanová / foto archiv Auticentrum (první fotografie Baruška s asistentkou)

BOX:
Auticentrum začalo poskytovat služby pro lidi s autismem v Českých Budějovicích v roce 2015. V současnosti poskytuje sociálně aktivizační a terapeutické činnosti, odlehčovací službu, přes prázdniny realizuje prázdninové příměstské tábory a ve spolupráci se spolkem rodičů Autisté jihu i prázdninový tábor pro rodiny dětí s autismem. Pracovnice českobudějovického Auticentra pracují pod supervizí Centra terapie autismu v Praze.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Přihlášení